Izvor: Alo
29.04.2024 u 14:47
0

ZABRINJAVAJUĆE! Najmlađa trudnica u Srbiji ima 13 godina

U protekle dve godine, Srbija se suočila s alarmantnim podacima, više od hiljadu devojčica je zatrudnelo, a skoro 300 njih je odlučilo da prekine trudnoću, prema informacijama koje je objavio "Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut".

Posebno je zabrinjavajuće činjenica što je najmlađa trudnica imala samo 13 godina. Granica za stupanje u seksualne odnose je spuštena sa 15 na samo 11 godina.

U emisiji „Uranak“ na televiziji K1 novinari su razgovarali s ginokologom prof. dr Anom Mitrović i Tatjanom Macurom iz Udruženja „Mame su zakon“ i narodnom poslanicom.

Doktorka Mitrović ističe da je i jedan abortus u tinejdžerskom dobu previše- Jedan abortus u tom tinejdžerskom dobu, posebno u adolescentskom dobu pre 15 godine je nešto što ne bi smelo da nam se događa u 21. veku u kome imamo mogućnost da u najranijoj mladosti zaštitimo reproduktivno zdravlje i da pokušamo da utičemo na naše mlade da pronađu druge fokuse i zanimacije i da ne stupaju prerano u seksualne odnose. Ali, ako se već odluče za to, da znaju kako primenom savremene kontracepcije, prezervativa i svih ostalih mera, pravilno da zaštite, kako svoje reproduktivno zdravlje, tako i zdravlje uopšte – rekla je dr Ana Mitrović.

– Smatram da smo svi zakazali i kao roditelji i kao društvo. To je nešto što ne bi smelo da nam se dešava, ali sa druge strane ne smemo ni da osuđujemo tu decu, zato što ona moraju da znaju, da u svojim roditeljima, a posebno u lekarima, imaju prijatelje koji ih u takvoj situaciji da razumeti, a ne da beže i pribegavaju, da kriju, pa da kada prijave problem , bude kasno – dodala je.

DA LI ĆEMO MOĆI NA MIRU DA ODEMO NA URANAK: METEOROLOG otkiva kakvo nas vreme očekuje

Tatjana Macura smatra da je ključ problema u informisanosti

– Ključ problema je u informisanosti naše omladine. Mislim da postoji još uvek jedan jaz između dece tog uzrasta i roditelja, u smislu da li imaju dovoljno poverenja da se o nekim novim iskustvima koja tek treba da steknu, razgovoraju sa svojim roditeljima. Da li su ih očevi i majke pripremili na neke izazove koje dolaze same po sebi sa godinama. Naš obrazovni sistem je prilično krut kada su u pitanju ove teme, posebno kada se razgovara na nastavi koja je biologija. Nekako se usput govori o tome. Sama atmosfera u društvu govori da je potrebno nešto da se menja upravo u našem obrazovnom sistemu. Postoji velika potreba dece u tom pravcu da se ide – rekla je Tatjana Macura i dodaje da mora da postoji poverenje između dece i roditelja.

Dr Ana Mitrović objašnjava i koje probleme trudnoća nosi u ranim godinama

– Ako se radi o zdravoj devojčici koja neplanirano ostaje trudna sa 14 ili 15 godina, i odluči se da zadrži trudnoću, problemi mogu biti brojni: veći procenat spontanih pobačaja, porođaji pre termina, što nosi niz drugih posledica, rađaju se deca male telesne težine, javljaju se češće ozbiljni problemi sa povišenim krvnim pritiskom i ozbiljni problemi kao što su preklampsija, daleko je veći procenat krvarenja. Mnogo različitih problema, kao da imate jednu osobu na kraju svoje reprodukcije, pa i one imaju problem zbog svoje životne dobi. Isto tako nije dobro rađati u ranoj mladosti, ali to je samo jedan deo problema. Šta je sa onim problemima vezanim za psihu za socijalne norme takve stigmatizirane devojčice koja se ohrabrila da u tom životnom dobu iznese trudnoću i postane majka, a i sama je još uvek dete. Mi znamo i da kod optimalne trudnoće u idealnom životnom periodu, procenat postporođajnih depresija i različitih drugih problema vezanih za psihu zbog same fiziologije trudnoće, hormona je povećan u značajnom procentu. To znači da su u ranoj mladalačkoj trudnoći brojni problemi – rekla je doktorka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter