Izvor: Kurir.rs
05.12.2023 u 11:50
0

HARA MISTERIOZNI VIRUS SLIČAN KORONI: Trebalo bi da se zabrinete ako imate neki od ovih osam simptoma

Pneumonija može biti bakterijskog, virusnog ili gljivičnog porekla.

NOVI MISTERIOZNI VIRUS STIGAO IZ KINE, DECA NA UDARU: Šta je „sindrom belih pluća“ kome penicilin ne može ništa

Lekari upozoravaju da misteriozni virus koji uzrokuje pneumoniju, sličan kovid virusu, može izazvati čak osam simptoma, a ne samo tri kako se ranije smatralo.

Pored već poznatih simptoma poput visoke temperature, znojenja i drhtavice, ubrzanog rada srca, oštrog bola u grudima, brzih i plitkih udisaja, nedostatka daha u mirovanju, suvog i razdražljivog kašlja, sada se kao simptomi pominju i delirijum ili konfuzija.

Ovo je izazvalo zabrinutost među zdravstvenim zvaničnicima širom sveta, posebno nakon što su se prvi slučajevi virusa pojavili u Evropi, u Danskoj i Holandiji, uglavnom među decom uzrasta između pet i 14 godina.

Pneumonija – opasnost za decu i starije osobe

Pneumonija, koja može biti bakterijskog, virusnog ili gljivičnog porekla, uzrokuje upalu alveola (vazdušnih kesa) u plućima, koje se pune tečnošću.

Ova bolest može biti fatalna, posebno za bebe, starije osobe i osobe sa srčanim ili plućnim oboljenjima. Lekarka opšte prakse Hana Patel ističe važnost brzog reagovanja i potraživanja saveta lekara ukoliko postoji sumnja na pneumoniju.

Takođe, naglašava da je uobičajeno da se u zimskim mesecima vidi porast broja i vrsta respiratornih infekcija, ali da Svetska zdravstvena organizacija prati povećane slučajeve upale pluća u Kini i analizira šta se tačno dešava.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter