Izvor:
25.11.2016 u 20:37
0

ISTORIJSKI PREOKRET NA POMOLU: Hilari Klinton bi sledeće nedelje mogla da postane PREDSEDNIK AMERIKE!

Bivša kandidatkinja Zelene stranke za američkog predsednika Džil Stajn tvrdi da je prikupila dovoljno novca da finansira ponovno prebrojavanje glasova na predsedničkim izborima u saveznoj državi Viskonsin, piše BBC.

Njen zahtev za novim prebrojavanjem stiže nakon što su dva stručnjaka za izbore sugerisala da glasove u toj saveznoj državi treba ponovno prebrojati zbog male razlike sa kojom je republikanac Donald Tramp pobedio demokratsku protivkandidatkinju Hilari Klinton. Stručnjaci su rekli da nema indikacija da je Tramp pobedio uz pomoć hakovanja, međutim jedan član izborne komisije Viskonsina tvrdi da se ta država priprema za ponovno brojanje glasova.ž

U utorak je, naime, časopis "Njujork tajms" objavio je da je grupa stručnjaka, predvođena advokatom Džonom Bonifazom i Džej Aleksom Haldermanom, direktorom Centra za računarsku bezbednost pri Univerzitetu u Mičigenu, kontaktirala štab Klintonove te da je vodećim ljudima štaba sugerisala da zatraže ponovno brojanje glasova u Viskonsinu, Pensilvaniji i Mičigenu, državama u kojima je Tramp pobedio s relativno malom razlikom.

Halderman je izrazio sumnje u bezbednost mašina za glasanje bez papira. Halderman je dodao da hakeri "verovatno nisu" zaslužni za razliku u rezultatima izbora u tim državama u odnosu na predizborne ankete.

Svaka savezna država ima rok do kada se može da zatražiti prebrojavanje glasova i taj rok u Viskonsinu je petak 25. novembar. Rok za Pensilvaniju je ponedeljak (28. novembar), dok je za Mičigen rok sreda (30. novembar).

Stejn je na svojoj internet stranici napisala da je ponovno prebrojavanje potrebno kako bi se "pokazalo koliko je sistem američkih izbora nepouzdan". Ona je do srede uveče prikupila više od 2,5 miliona dolara, dovoljno da bi se glasovi u Viskonsinu ponovno prebrojali. Procenjuje se da bi sedam miliona dolara bilo potrebno da se glasovi ponovno prebroje u sve tri države.

Mediji u Viskonsinu javljaju da je prema neslužbenim rezultatima Tramp u toj državi pobedio za samo 27 hiljada glasova. Demokrate su u Viskonsinu pobedili na sedam prethodnih predsedničkih izbora za redom.

Eventualna pobeda Klinton u Viskonsinu ne bi promenila konačni ishod izbora, međutim, ako bi se ispostavilo da je pobedila i u Pensilvaniji i u Mičiganu, koje sve tri zajedno nose 46 elektora, tada bi ona imala većinu u Izbornom koledžu i postala bi predsednik.

Šef izborne komisije Viskonsina Mičel Has rekao je za lokalne novine da "nema razloga da sumnja u ispravnost izbornog procesa", ali da se komisija priprema za ponovno brojanje. Ponovno brojanje bio potez "bez presedana", naglašavaju mediji.

Donald Tramp nameru Džil Stejn nije komentarisao, a Hilari Klinton i Demokratska stranka nisu formalno zatražili ponovno brojanje glasova.

Izvor:Jutarnji
Foto:Twitter/Mu'awiyyah Muye

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter