Izvor: BSC Happy
07.01.2024 u 02:55
0

KADA JE NASTALA KRALJEVINA SRBIJA? Nakon njenog raspada usledio još jedan egzodus srpskog naroda

Kada je posle rata 1718. godine, Habzburška monarhija od Osmanlija uzela teritoriju Smederevskog sandžaka, na tom prostoru je stvorila zasebnu državu, koju je nazvala Kraljevina Srbija. Za Kralja se imenovao car Svetog Rismkog casrtva, Ugarske i Češke, Karlo VI, koji je za guvernera kraljevstva imenovao princa Aleksandra Virtemberškog. Kako je zemlja u prethodnim ratovima opustošena, prva mera je bila, da je ponovo nasele, pa je pored Srba koji su masovno dolazili, dovodila Germane i Čehe, koje je isključivo naseljavala po gradovima.

Kraljevstvo je bilo podeljeno na civilne oblasti i kapetanije. U civilnim oblastima upravljali su Bečki službenici uz veliku pomoć lokalnih knezova i Oberknezova, dok su u kapetanijama upravljali Srbi.

Kraljevstvo je imalo svoju vojsku i miliciju koju su činili Srbi, kao i već postojeće regulatne hajdučke čete, koje su bile raspoređene duž granice. Kada je izbio novi Austro-Turski rat, Austrijske trupe potpomognute Srpskim odredima, zauzimaju Niš, Užice, Novi Pazar, ali kada su to najmanje očekivali, Turci u prtivnapadu prodiru u Srbiju i kod Grocke im nanose težak poraz.

Kako su u primirju primorani da se vrate Turcima većinu njihovih prethodno osvojenih teritorija, kao i smederevski sandžak, tako je kraljevina Srbija, posle 21 godine prestala da postoji, nakon čega je usledio još jedan egzodus srpskog naroda.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter