Izvor: Novosti.magazin
07.01.2024 u 04:42
0

KO JE POLOŽAJNIK I KAKO GA DOČEKUJEMO? Prva osoba koja na BOŽIĆ uđe u dom donosi nam sreću

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave najradosniji hrišćanski praznik.

Pravoslavni vernici širom sveta sutra obeležavaju najradosniji hrišćanski praznik, Božić koji se tradicionalno u Srba dočekuje sa brojnim običajima i za koji se vezuje duga tradicija. Posebnu simboliku nosi uloga položajnika za koja se veruje da će porodici doneti zdravlje i radost tokom cele godine, uz prizvuk starog verovanja da je položajnik mudrac sa istoka.

Naime, na Božić, rano ujutru, prva osoba koja dođe u dom ima poseban status i naziva se – položajnik. Njegova misija je da donese radost u kuću.

On može da nabroji sve što misli da bi domaćinu bilo važno da mu se umnoži i na kraju kaže: “Amin, bože, daj!”
Kada položajnik uđe, običaj je da pozdravi ukućane rečima “Hristos se rodi”, a onda da priđe ognju, uzme grančicu badnjaka i džara vatru uz reči: “Koliko varnica, toliko zdravlja, koliko varnica, toliko sreće i veselja, koliko varnica, toliko parica.” On može da nabroji sve što misli da bi domaćinu bilo važno da mu se umnoži i na kraju kaže: “Amin, bože, daj!”

PRAVOSLAVNI VERNICI DOČEKALI NAJRADOSNIJI PRAZNIK U Hramu Svetog Save održana božićna liturgija

Veruje se da će porodica zahvaljujući tome biti zdrava i radosna tokom cele godine, uz prizvuk starog verovanja da je položajnik mudrac sa istoka i da dok džara vatru gata po zvezdama u korist domaćina.

Obično ulogu položajnika ima dete, koje dobija simboličan poklon u znak zahvalnosti. Danas se sve češće preskače džaranje vatre, ali položajnik, darovi za položajnika u vidu čarapa, knjiga ili sitnih poklona i badnjak opstaju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter