Izvor:
09.10.2018 u 15:36
0

LAVROV OHRABRUJE ODLUKU SIRIJSKOG VOĐSTVA: Asadov dekret o amnestiji je korak napred!

Dekret sirijskog predsednika Bašara al Asada o amnestiji vojnih dezertera treba da se shvati kao korak napred ka nacionalnom pomirenju, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

– Kada je reč o pitanju oslobađajuće presude za dezertere, ovo je korak napred ka nacionalnom pomirenju, ka stvaranju uslova koji bi odgovarali onim izbeglicama koje žele da se vrate u Siriju i osobama raseljenim na unutrašnjem nivou. Aktivno ohrabrujemo ovakvu odlučnost sirijskog vođstva – rekao je Lavrov.

Sirijski predsednik Bašar al Asad odobrio je ranije amnestiju vojnim dezerterima u Siriji i izvan nje. Prema dekretu koji su objavili državni mediji te zemlje, amnestija se ne odnosi na "kriminalce" i one koji su u bekstvu, osim ako se predaju vlastima.

Dezerteri u Siriji imaju rok od četiri meseca da to učine, a oni u inostranstvu šest meseci. Amnestija bi, navodi se, mogla da poveća broj izbeglih koji se vraćaju, jer među njima ima i onih koji nisu smeli da se vrate zato što se nalaze na "crnoj listi".

Ovaj dekret usledio je u vreme kada su vladine snage uspele da, u proteklih nekoliko godina, preuzmu kontorolu nad velikim delom teritorija koje su zauzimali pobunjenici, kao što je južna Sirija i istočno predgrađe prestonice Damaska.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter