Izvor:
31.08.2017 u 23:54
0

Medvedi okupirali sela na Tari: NOĆU SPAVAMO PO ŠUPAMA!

Na Tari obitava oko 50 mrkih medveda, a neki od njih su viđeni u sumrak u selu Rača, nedaleko od istoimenog manastira.

– Jedno jutro sam zatekao polomljenu košnicu. Mislio sam da je to delo lopova, jer se dešavalo da kradu. Nedugo zatim u kukuruzu sam našao tragove. Par dana kasnije moja supruga je na 50 metara od kuće videla mečku sa dvoje mečića. Pobegli su pošto smo pustili pse. Od tada spavam u šupi u dvorištu da bi noću lakše čuo medvede i rasterao ih – priča Ivan Sredojević iz Rače.

Narednog jutra Mijajlo Lenotijević zatekao je razvaljenu kapiju na ulazu u dvorište i tragove, opet jedne mečke i dvoje mečića.

– Naučili smo mi na na upade medveda, Tara je ovo, ali nikada nije bilo kao do sada. Mnogo ih ima – veli Leontijević.

Pretprošle godine lovac iz Bajine Bašte osetio je gnev medveda na čiju nogu je nabasao. Zbog propeta na zadnje noge ga je udarila u prsa i bacila ga niz ledinu.

– Mečka ume da bude opasna, naročito kada su joj mladunci ugroženi. Narod strahuje, mnogi ne smeju peške u šumu čak ni danju. Ljudi se plaše da puste decu dalje od kuća – priča Dragoljub Živanović.

Svi sagovornici krive Nacionalni park, tvrdeći da na hranilištu ima malo hrane za životinje zbog čega se spuštaju u sela. Medvedi nisu jedini problem, brojna je i populacija vukova i divljih svinja.

– Moj otac je nedavno jedva odbranio ovce 200 metara od kuće. Vuk je skoro komšiji zaklao ovcu – kaže Ivan Sredojević.

izvor/telegraf.rs

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter