Izvor: B92
23.11.2023 u 14:13
0

Mi kažemo naš je, dok braća Hrvati tvrde suprotno: KOJA JE NACIONALNOST NIKOLE TESLE PREMA WIKIPEDIJI

Nema sumnje da je Nikola Tesla svojim delima obeležio savremenu civilizaciju, a koliko je bio važan, govori i činjenica da neretko mnogi žele da ga prisvoje.

Ime Nikole Tesle podjednako se pojavljuje na beogradskom aerodromu, na čuvenom automobilu Ilona Maska, a neretko se polemiše da li je on Srbin i Hvrat, iako je sam naučnik svojevremeno bio izričit po tom pitanju.

Teslino poreklo nikada nije bilo sporno, ni 1931. godine kada je bio na naslovnici Tajmsa. Mnogi su ga smatrali kosmopolitom, jer je živeo i radio u Americi, a oni manje stručni pokušavali su da opovrgnu to što je pronalazač bio pojednako ponosan na svoje „srpsko poreklo, i svoju hrvatsku domovinu“, kako je tada pisao u svojim pismima.

Naime, u Muzeju Nikole Tesle, koji se nalazi u Beogradu postoje dokumenti u kojem se vidi da li je naučnik bio „naš“ ili „vaš“, u kojima se obraća svojoj braći rasutoj po Americi i izjašnjava se isključivo kao – Srbin.

Iako postoje dokumenti o Teslinom poreklu, na Reditu se pojavila mapa na kojoj se vidi kako popularna Vikipedija u različitim zemljama Evrope vidi poreklo Nikole Tesle.

U većini zemalja Nikoli Tesli je pripisano da je Srbin-Amerikanac, srpskog porekla. Sa druge strane, hrvatska Vikipedija navodi da je on Hrvat-Amerikanac, ali takođe srpskog porekla.

Države poput Italije i Španije navode da je Tesla bio naturalizovan Amerikanac, poreklom Srbin.

Zanimljivo je da nemačka, austrijska i švajcarska Vikipedija nisu precizno odredile poreklo velikog naučnika, a to je korisnicima Redita posebno privuklo pažnju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter