Izvor: tanjug
19.09.2021 u 14:25
0

MINISTAR NEDIMOVIĆ: Povećana premija mleka!

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da je cena mleka u krizi, da se mora učiniti iskorak i da je zato Vlada Srbije donela odluku o povećanju premije sa 7 na 10 dinara za svaki litar mleka, što je povećanje od 40 odsto.

Nedimović je rekao da da svako ko ima bar tri krave može da ispuni uslove, bez ikakvih problema i da je samo potrebno da predaje mleko mlekarima da bi mogao da dobije premiju.

Nedimović je istakao da uvoza mesa mesecima nema.

PROČITAJTE JOŠ: DRAMA NA DURMITORU: U toku je spasavanje državljanke Srbije

-Šta mislite da bi cena mesa otišla sa 140 na 180, 190 dinara. U Karađorđevu je, pored Bačke Topole, cena 205 dinara“, rekao je Nedimović i naveo da je cena svinjskog mesa u EU 140, 150 dinara.

Dodao je da berba kukuruza još nije gotova i da ćemo u odnosu na prethodnu godinu imati manje 20 do 23 odsto kukuruza, ali da će to biti u rangu desetogodišnjeg proseka i više od toga.

-Suncokret je još bolje rodio nego prošle godine sa cenama koje su na istorijskom maksimumu, kao i kod kukuruza. Ljudi su izuzetno zadovoljni i mnogo će zaraditi novca ove godine. Da je bio veći prinos kukuruza, zamislite koliko bi tek onda bilo novca- istakao je Nedimović.

Naveo je da je cena pšenice viša 50, 60 odsto, da je kukuruz prošle godine bio 14, 15 dinara u berbi a da je sada 25, 26, suncokret je bio 35 dinara, a da se sada prodaje između 53 i 57 dinara.

PROČITAJTE JOŠ:  VREMENSKA PROGNOZA ZA SUTRA: Evo kakvo nas vreme očekuje!

Nedimović je ukazao da su cene hrane, prema izveštaju Svetske organizaju za hranu, skočile u čitavom svetu, kao posledica kovida, 14 odsto. Istakao je da je Srbija agrarna zemlja, koja proizvodi hranu i da raste izvoz, svi bilansi vezani za proljoprivredu u pogledu izvoza.

Govoreći o perspektivi cene mesa, Nedimović je naveo primer cene bikova, koje je bila u krizi zbog epidemije, pa je država intervenisala da bude spasen ceo sektor tovnog govedarstva.

PROČITAJTE JOŠ:  ŠEKLER O KOVID PROPUSNICAMA: Propustili smo šansu!

-Danas imate cene bikova 2,3 evra, sa trendom rasta. Kod svinja cena je skočila sa 140 na 160 dinara u roku od nekoliko nedelja. Danas imate 180, 190, pa čak i 205 dinara za tovljenike-istakao je Nedimović.

Naveo je da rezultati za prvu polovinu godine pokazuju da je zabeležen rast izvoza poljoprivrednih proizvoda i hrane od 14 odsto, u odnosu na prethodnu rekordnu godinu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter