Izvor: Goran Šarić
04.07.2023 u 09:27
2

NAJVEĆI JUNACI NAŠEG DOBA!

Trećeg jula, desetine hiljada Slovenaca, Hrvata i muslimana iz Bosne iz Habsburške monarhije kretali su se prema Drini.

Mnogima od njih ona će biti poslednja adresa.

Drugi će je preći, ali će ostaviti kosti u šumama Cera. Čak i mnogi koji su preživeli, kasnije će se u paničnom begu pred srpskom vojskom udaviti u moćno reci.

Ti Hrvati, Slovenci i muslimani (danas Bošnjaci) ginuli su za tuđu državu, jer svoje nisu imali.

Pred samo nešto više od 100 godina, najveći slovenski grad bio je Trst, ali Slovenci su u njemu polako postojali Italijani, kao što su u Celovcu (danas Klagenfurtu) odlučili da budu Nemci.

Dalmacija je bila nedođija na kraju sveta, regija do koje nije bilo čak ni pruge, odakle se jedna trećina stanovništva iselila samo u deset godina.

U Zadru su živeli Italijani, a Hrvati su bili manjinsko stanovništvo Pule, Reke, Vinkovaca, Osjeka, Vukovara, Slavonskog Broda…

Muslimani iz Bosne nisu još znali jesu li Turci ili Srbi islamske vere, a Makedonci se nisu mogli odlučiti jesu li Srbi ili Bugari, dok su ih već Grci proždirali.

I onda je došao Gavrilo Princip, omaleni srpski dečak (koji „među hiljade žandara, austrijskog ubi poglavara“…) koji sa nekoliko hitaca ubi stoljetnju tamnicu Slovena, zlosretnu Habsburšku monarhiju.

U toj državi, koje se neki u Hrvatskoj sa setom sećaju (samo da bi Srbima terali inat), 90 posto Hrvata bilo je nepismeno, neoprano, gladno, golo i boso seosko stanovništvo.

Isto je vredelo u nešto manjoj meri za Slovence, a još većoj za bosanske muslimane.

Danas se Slovenci ponose najčišćom državom Evrope. Da nije bilo srpske vojske, to bi bila najčišća regija Italije i Austrije.

Danas Hrvati žive od milijardi evra turizma. Da nije bilo srpske vojske, istočna obala Jadrana bi bila dio italijanske turističke ponude.

Danas Bosanci uživaju u Visokom, u najljepšem arheološkom parku Balkana. Da nije bilo srpske vojske, i „piramide“ bi im Austrija iskopala i odnela u Beč.

Danas Makedonci sa Samuilove tvrđave gledaju Ohrid. Da nije bilo srpske vojske, Ohrid bi bio grčko jezero, a Skoplje bugarski grad…

Na razvalinama svoje države Srbi su drugim južnim Slovenima sagradili njihove.

Na srpskim žrtvama izgrađeni su temelji kuća drugih balkanskih Slovena.

Granice Slovenije, Hrvatske, Bosne, Makedonije su do onde, dokle je stigla srpska vojska. Tačno tamo gde je stala srpska čizma. Srpski opanak. I ni metar više.

Da li se Janez dok Bledom vesla u svom čamcu, ikad seti Miloša iz Šumadije koji je svoje kosti ostavio na Kolubari da Slovenci uopšte opstanu kao nacija?

Da li se Šime dok skače sa zadarskih orgulja u more ikad seti Dragana iz Niša koji se smrznuo na albanskoj golgoti da bi on „pevao“ Oliverove pesme, a ne kancone Erosa Ramacotija?

Da li Meho, dok pije najbolju kafu na Bosanskoj piramidi Meseca zamoli dragog Alaha da bude milostiv prema Slobodanu koji nije preživio probijanje solunskog fronta, gde se borio da Meho više ne čisti cipele austrijskoj gospodi?

Da li Kosta nekad zapali sveću na Ohridu, u crkvi svetog Jovana, zahvalan što se ne zove Kostas, Nikoli iz Jagodine koji je podlegao ranama u Mojkovačkoj bitci?…

Naravno da se niko od tih nacija što su im Srbi darovali slobodu ne seća srpskih heroja.

Još je tužnije što ih se i malo ko u Srbiji seti.

A najtužnije, što je juče, u 96. godini preminuo jedini koji ih se uvek sećao, Đorđe Mihailović, čuvar srpskog groblja „Zejtinlink“ u Solunu.

Đorđe Mihailović rođen je u Solunu 1. maja 1928. godine.

Više od 50 godina, kao treća generacija čuvara, čuvao je grobove 8 000 srpskih heroja koji su ovde sahranjeni.

Sada će i on na zasluženi počinak. Pridružiće će se onima o kojima se tolike decenije brinuo.

‘Neznani tuđinče, kad slučajno mineš

Pored ovog svetog zajedničkog groba,

Znaj, ovde su našli večno utočište

Najveći junaci današnjega doba!’

Dobri starče, večna slava tebi i svim srpskim junacima 1. svetskog rata!“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “NAJVEĆI JUNACI NAŠEG DOBA!”

 1. Gospod Bog te Blagoslovio Istinom koju hrabro iznosiš jer Svevišnji je sa tobom !
  Sva slava čast hvala i sila OCU SINU i SVETOME DUHU AMIN !
  Maranata – Gospod Isus Hrist Spas naš dolazi ! Da dođi Gospode ! Amin !
  Mir Božiji sa Tobom i svaki Blagosloven Dar Odozgo Prijatelju Gorane Šariću sa nama ! Amin !

  3
  0
  Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter