Izvor: ALO.RS
02.11.2023 u 21:56
0

NEVREME IZ EVROPE JURI KA SRBIJI: Meteorolog otkriva šta nas čeka posle superćelijske oluje u Sloveniji i crvenog alarma u Hrvatskoj!

Centar ciklona i front stižu do naše zemlje sutra oko podneva i zahvatiće prvo Vojvodinu i zapad zemlje a do kraja dana i ostale delove zemlje donoseći pljuskove kiše praćene grmljavinom.

U Hrvatskoj je na snazi crveni meteoalarm, a poplave su moguće već večeras na severnom Jadranu, a onda od noćas i sutra u Liči, na centralnom Jadranu i u njegovoj unutrašnjosti.

Delove Evrope pogodila je katastrofalna oluja u kojoj kako smo već objavili ima mrtvih.

Meteorolog Ivan Ristić, kaže da na planeti u ovom trenutku ima aktivno 6 tropskih ciklona i puno drugih manjih ali i dalje jakih ciklona, te da su razlog ovolikoj ciklonskoj aktivnosti pregrejani okeani i mora u toku proteklog leta koji se još nisu dovoljno ohladili.

Zapadnu Evropu je zahvatio ciklon Kiran u centru ciklona pritisak je 950 što je čak za 65 mb niže od normale to je uslovilo obilnu kišu i jake vetrove koji dostižu uragansku brzinu od 210 km/h. Istovremeno iznad severne Italije se razvija sekundarni ciklon i superćelijska oluja koja će večeras krenuti prvo na granicu Italije i Slovenije a  tokom noći proširiti na celu Sloveniju i doneti velike količine padavine ponegde preko 100 litara za 12 sati ali i jake vetrove ali ipak dosta slabije nego na zapadu Evrope sa udarima oko 100 km/h. U drugoj polovini noći ciklon će se premeštati na istok i do jutra zahvatiti Hrvatsku, Bosnu i Crnu Goru takodje ponegde se očekuju veće količine padavina ali dosta manje nego u Sloveniji, koju će pogoditi superćelijska oluja iz Italije – kaže Ristić.

NA SNAZI CRVENI METEOALARM, PAZITE SE: Stiže ORKANSKI VETAR I OLUJNO NEVREME

– U našoj zemlji zbog približavanja jakog ciklona iz pravca Italije u toku noći i jutra vetrovito, južni i jugoistočni vetar u košavskom regionu poznatiji kao košava biće u pojačanju tako da će udari košave u južnom Banatu dostizati brzinu od 100km/h. U skoro celoj zemlji udari vetra biće oko ili malo preko 50 km/h na planinama, slično kao u južnom Banatu i do 100 kilometara na čas – upozorava Ristić.

Centar ciklona i front stižu do naše zemlje oko podneva i zahvatiće prvo Vojvodinu i zapad zemlje a do kraja dana i ostale delove zemlje donoseći pljuskove kiše praćene grmljavinom i skretanje vetra na zapadni i jugozapadni koji će ubrzo nakon toga oslabiti. Kod nas će biti dosta manje padavina nego na zapadu regiona, u proseku od 10 do 20 mm, navodi meteorolog.

U subotu se očekuju obilne padavine na jugu i istoku Srbije od 20 do 50 mm za 12 sati tako da će ponegde pasti mesečna količina padavina i preti opasnost od bujičnih poplava. Na severu i zapadu uglavnom suvo – zaključuje Ristić u izjavi za naš portal.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter