Izvor: Alo.rs
01.12.2023 u 13:38
0

NOVA PRAVILA ZA ODLAZAK U PENZIJU: Žene čeka duži radni vek, a na jednu stvar treba obratiti posebnu pažnju

Ukoliko u radnoj knjižici nije upisan određeni deo radnog staža, treba proveriti u PIO fondu da li je staž registrovan.

JOŠ LEPIH VESTI ZA PENZIONERE: PIO Fond objavio VAŽNU ODLUKU!

Direktor sektora za ostvarivanje prava Vladimir Stanković je govorio o uslovima odlaska u penziju. Prvo je govorio o starim uslovima, odnosno osobama kojima je vreme da okončaju svoj radni vek.

„Za muškarce je sve manje više isto, žene treba da obrate pažnju. Za muškarce je 65 godina života i 15 godina staža, kada se radi o prevremenoj penziji, za muškarce je isto – 60 godina života i 40 godina staža“, objasnio je uslove za muškarce.

„Ukoliko želite da ostvarite pravo na odlazak u penziju po starim pravilima, morate podneti zahtev do kraja ove godine. Ukoliko se podnosi sledeće godine, onda on podleže pravilima i uslovima za 2024. godinu. Postoji više načina, može se podneti na šalterima svih naših organizacionih jedinica, preko Pošte, ili elektronskim putem putem aplikacije ili sajta ‘ešalter'“, navodi Stanković.

Ukoliko u radnoj knjižici nije upisan određeni deo radnog staža, treba proveriti u PIO fondu da li je staž registrovan. Stanković apeluje da to treba na vreme proveriti, nekoliko meseci pre podnošenja zahteva, pa čak i nekoliko godina unapred da bi se na vreme prikupila dokumentacija.

„Ukoliko je reč o radnom angažovanju od pre 20 ili 30 godina, mogu se javiti različiti problemi. Poslodavac možda nije dostavljao odgovarajuću dokumentaciju PIO fondu, možda se nisu plaćali doprinosi i problem je da li se to može rešiti. Da li poslodavac postoji, da li i dalje ima dokumentaciju kod sebe, da li postoji mogućnost da se ta dokumentacija dostavi, sve su to mogući problemi“, ističe Stanković.

Penzioneri su 30. novembra dobili jednokratnu finansijsku pomoć u visini od 20.000 dinara. Stanković kaže da je novac isplaćen svim penzionerima.

„Svima koji redovno primaju penzije je isplaćena pomoć u visini od 20.000 dinara“, zaključio je Stanković.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter