Izvor: Novosti/HappyBSC
15.09.2022 u 11:56
0

OBRAĆANJE PATRIJARHA PORFIRIJA: Zastava je simbol jedinstva i znak duhovnog identiteta naroda! Ako se narod odrekne duše on lagano odumire i postaje leš!

Danas se održava manifestacija posvećenaj obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave na Trgu Kralja Petra I Karađorđevića u Bijeljini.

Osim predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovao je i patrijarh Porfirije. 

Patrijarh je istakao da su ljudi ovih krajeva večno odenuti u svetosavsko ruho i svima čestitao današnji praznik. 

– Za nas sve zastave počinju onom koja se Konstantinu ukazala na nebu i na kojoj je bio znak gospoda Isusa Hrista i koje je on postavio na zastave svoje vosjke i izvojevao pobedu i slobodu koja je postala temelj evropske civilizacije – rekao je patrijarh. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

POČELA SVEČANA MANIFESTACIJA POVODOM OBELEŽAVANJA DANA SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE! (FOTO)

Zastava je simbol jedinstva i znak duhovnog identoiteta naroda. Naša je vidljivi znak našeg jedinsta, ko smo i šta smo kao jedan narod, kojim putem smo se zaputili i treba da idemo. NJeno značenje ima svoj koren u Hristolikoj zastavi pobede i slobode i ona treba da bude jasan znak da je naš kulturni i duhoivni identitet izgrađen na onom na kojem je izgrađena Konstamntinova zastava – a to je crkva Hristova. Nezavisno od državnih i političkih granica, lokalnih običaja, narečja, gde god da živi naš narod postoji zlatna nit koja ga povezije. To je braćo i sestre pravoslavna vera i SPC. Kroz istoriju su se granice država i mesta obitavanja našeg naroda menjale, ali konstanta i garant kako u prošlosti i sadašnjosti ali i budućnosti našeg trajnog jedinstva jeste živa pravoslavna vera, koju ni za šta nismo menjali i koja nas je očuvala jedinstveno. Gde ima crkve ima i našeg naroda. Gde nema crkve, pre ili kasnije odumire i narod. Naše jedinstvo nije u brojkama, nije zasnovanoi na krvi i tlu, nije u kvantitetu nego u kvalitetu. Naše jedinstvo treba da ostane duhovno jedinstvo – mi smo kroz istoriju bili pod razni,m zastava koje nisu odražavale naš kulturni identite, pod onima pod kojima smo se samoporicali – treba da učimo iz svoje prošlosti. I danas smo izraženi pritiscima raznih politika koje žele da izmene naš sistem vrednosti i da naprave od nas ono što nismo bili niti jesmo niti želimo da budemo. Za snagu jednog naroda neizmerno su važni ekonomija, bezbednost, i tu smo na dobrom putu, ali ako nema duhovnog zdravlja narod liči na orah sa tvrdom ljudkom ali bez jezgra i ploda. Takav tvrd orah i najmanjim udarom razbija se u paramparčad i od njega ne ostaje ništa. 

Ako se narod odrekne duše on lagano odumire i postaje leš – naglasio je Porfirije. 

– Naša zastava je znak sposobnosti, znage i zrelosti kroz koje nas drugi prepoznaju, ali i mi druge prepoznajemo i poštujemo – istakao je patrijarh. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter