Izvor: Happy BSC
06.04.2022 u 12:54
0

OJ HITLERU, MILU LI TI NANU, OSTAVIĆEŠ KOSTI NA BALKANU! Ušli smo u KAFANU iz koje su SRPSKI HEROJI krenuli U ODBRANU BEOGRADA (FOTO)

U atmosferi pretnje rata, koji je već odavno zahvatio Evropu, piloti 102. eskadrile 6. lovačkog puka skupili su se 5. aprila 1941. u  kafani „Zora“. Ovo je priča koju je portal „Happy BSC“ uradio o njihovoj hrabrosti koja ih je proslavila i od njih napravila legende.

Dan-danas piloti Srbije se okupe 5. aprila na ovom mestu i čekaju da telefon ponovo zazvoni, u čast svojih kolega koji su pre 81. godinu bez pogovora pošli u odbranu Beograda.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE 

Tada piloti to nisu znali, ali ispostavilo se da su za neke od njih to bili poslednji sati mira. Sa pićem se nije preterivalo, bili su svesni da svakog trenutka može stići poziv da se jave na dužnost, ali bilo je veselo, pevalo se: „Oj Hitleru, milu li ti nanu, ostavićeš kosti na Balkanu„.

Ipak, nešto nakon ponoći, zazvonio je telefon i sa drugog kraja slušalice čuli su ono što su slutili da će se kad-tad dogoditi: „Nemci dolaze“.

Komandir eskadrile Miloš Žunjić tada se pozdravio sa svojom devojkom i drugovima i odvezao se na aerodrom. Tamo je zajedno sa ostalim našim herojima bez pogovora krenuo u gotovo sigurnu smrt, protiv neuporedivo jačeg neprijatelja.

Među istoričarima se pominje cifra od 234 bombardera i približno 120 lovačkih aviona koje je Adolf Hitler poslao tada na Beograd.

Žunjić je u zoru 6. aprila poveo 102. eskadrilu i prvi sa svojim pratiocem presreće formaciju nacističkih bombardera. Oborio je jednog bombardera, ali lovci su mu teško oštetili avion. On je tada iskočio padobranom.

I pored pilotskog kodeksa, prema kome pilot koji iskoči iz aviona prestaje da bude meta, piloti nemačkog Luftvafea su mitraljezima usmrtili Žunjića dok se padobranom spuštao na zemlju. 

Njihova smrt nije bila uzaludna. Hrabrost naših pilota koji su tada pošli u odbranu Beograda, ne samo da je ispisala slavne stranice srpske avijacije, već je predstavljala primer mladim pilotima. Upravo ti mladi piloti svake godine se okupe 5. aprila na ovom mestu i čekaju da telefon ponovo zazvoni.

O časti koje nosi pozivu koji su odabrali ne mogu ih naučiti knjige, bar ne koliko legende kolega koje su dali svoje živote za otadžbinu.

Rat nije dugo trajao. Kraljvina Jugoslavija, razorena Balkanskim ratovima i Prvim svetskim ratom u kome je stradalo oko 20% stanovništva, nije mogla da pruži ozbiljniji otpor nacističkim  okupatorima.

Kapitulacija je potpisana već 17. aprila. Ipak, nakon 81 godine, sećamo se onih najhrabrijih među nama, onih kojima je poslednji let bio u slavu i legendu.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter