Izvor: KURIR/politika
07.05.2024 u 21:31
0

DOČEK KINSEKOG PREDSEDNIKA NA BEOGRADSKOM AERODROMU: Si Đinping sleteo u Beograd na aerdromu predsednik Vučić (VIDEO)

 

Predsednik Kine Si Đinping stigao je u Beograd, gde će da boravi u okviru zvanične dvodnevne posete Srbiji, 7. i 8. maja. Kineskog lidera dočekuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a povodom ove važne posete sve je organizovano na najvišem nivou.

Uz predsednika Aleksandra Vučića i prvu damu, kineskog predsednika Si Đinpinga na crvenom tepihu dočekuje delegacija Srbije koju čine premijer Miloš Vučević, predsednica Skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, nekadašnji predsednik Tomislav Nikolić sa suprugom, ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović i kineski ambasador u Beogradu Li Ming sa suprugom.

video plus prinscreen

 

Doček upriličen folklorom

Doček Si Đinpinga je upriličen je muzičkim programom koji je počeo folklornim ansamblom

Aleksandar Vučić, Si Điping
FOTO: PRINTSCREEN/RTS

.

 – Srdačan susret dvojice lidera

Predsednik Vučić dočegao je kineskog lidera na beogradskom aerodromu.

Aleksandar Vučić, Si Điping
FOTO: PRINTSCREEN/RTS

Uz predsednika Aleksandra Vučića i prvu damu, kineskog predsednika Si Đinpinga na crvenom tepihu dočekuje delegacija Srbije koju čine premijer Miloš Vučević, predsednica Skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, nekadašnji predsednik Tomislav Nikolić sa suprugom, ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović i kineski ambasador u Beogradu Li Ming sa suprugom.

RTS/PRINSCREEN
RTS/PRINSCREEN

U Beograd je stigla kineska delegacija koja broji oko 400 članova. Predsednika Kine dočekuju srpski lovci MiG-29 koji su pratili njegov avion od ulaska u naš vazdušni prostor, a na beogradskom aerodromu je u njegovu čast postrojena garda Vojske Srbije.

Beograd je unapred postavio zastavice koje su deo dobrodošlice predsedniku Kine, prijateljske zemlje našoj Srbiji.

Prema protokolima koje prate posete velikih svetskih državnika, i boravak kineskog lidera našoj zemlji obezbeđuje oko 3.400 policajaca, a garda ga dočekuje na aerodromu. Doček će biti upriličen folklorom, cvećem, a biće postavljene i kinesko-srpske zastavice duž celog puta.

Svečani doček u sredu ispred Palate „Srbija“

Svečani doček kineske delegacije, koja broji 400 ljudi, predviđen je za sredu ispred Palate „Srbija“. Ovom prilikom biće potpisano i tridesetak sporazuma. Tokom ručka služiće se srpska jela i vina, a predsednik Vučić će mu lično služiti srpska vina, od penušavca do dezertnog, najvećim delom autohtone srpske sorte.

Za predsednika Kine biće upriličen i muzički program, a pevaće devojka iz Srbije pesmu „Moja domovina i ja“ na kineskom, a hor Čarolije pesmu Prelepi cvet jasmina, takođe na kineskom. Program će biti završen pesmom „Ovo je Srbija“.

U pratnji predsednika Kine su njegova supruga Peng Lijuan, član Glavnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, direktor Generalne kancelarije Centralnog komiteta, kao i član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije i ministar spoljnih poslova, prenosi Kineski međunarodni radio.

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina, od izbijanja pandemije kovid-19, i tokom ove evropske turneje posetiće samo tri evropske prestonice – Pariz, Beograd i Budimpeštu.


Predsednik Kine Si Đinping boraviće danas i sutra u zvaničnoj poseti Srbiji, a ugostiće ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

 

Naime, Kinezi, koji žive u Srbiji, okupili su se danas na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ kako bi dočekali kineskog predsednika.

Kineskog lidera ugostiće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a kako Kurir saznaje, povodom ove važne posete sve je organizovano na najvišem nivou.

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je danas da se raduje susretu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićemi drugim srpskim rukovodiocima i prijateljima sa kojima će tokom državne posete Srbiji razgovarati o prijateljstvu, planirati saradnju i kako ističe ubrizgati novu vitalnost u čelično prijateljstvo Kine i Srbije.

On je u autorskom tekstu za list „Politika“ kazao da će kao predsednik Narodne Republike Kine, ovo biti njegova druga poseta Srbiji naglašavajući da su u njegovom umu još uvek živopisne prijateljske scene tokom poslednje posete našoj zemlji pre osam godina, kao i da je od tada bliska saradnja dve strane već postigla plodne rezultate.

„Uvek je postojao afinitet između naroda Kine i Srbije uprkos velikoj udaljenosti među nama. Tokom gorkog Antifašističkog rata i u periodu sopstvene državne izgradnje prošlog veka, narodi dveju zemalja su stekli čelično prijateljstvo koje se proteže kroz vreme i prostor. Usred tekuće transformacije sveta neviđene u jednom veku, međusobna podrška dve strane je čvršća, uzajamno korisna saradnja je bliža, dok su naše razmene i međusobno učenje sadržajniji“, napisao je on u autorskom tekstu.

Si je naglasio i da bez obzira na to kakve bile promene međunarodne situacije, Kina i Srbija ostaju pravi prijatelji i dobri partneri i da čelično prijateljstvo dve zemlje neprekidno jača, čime je postavilo primer za saradnju između država i naroda.

„Naše dve zemlje su se uvek međusobno poštovale i verovale jedna drugoj. Predsednik Vučić i ja smo razvili dobar radni odnos preko naših susreta, telefonskih razgovora i razmena pisama. Dve zemlje održavaju blisku saradnju na svim nivoima i u svim oblastima. Obe strane u potpunosti razumeju i poštuju izbor sopstvenog naroda za razvojni put, zalažu se za princip pravde i pravičnosti, čvrsto međusobno podržavaju suštinske interese od najveće važnosti za nas“, rekao je predsednik Kine.

On je dodao da su dve zemlje održavale blisku i glatku koordinaciju i saradnju u bilateralnim i multilateralnim oblastima, i da se sveobuhvatno strateško partnerstvo neprekidno produbljuje sa opipljivim rezultatima.

Kako je istakao Srbija i Kina su ostale posvećene obostranoj koristi.

„Srbija je prvi partner slobodne trgovine Kine u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Prošle godine Kina je bila najveći izvor stranih investicija i drugi najveći trgovinski partner Srbije. Dinamična saradnja dve strane u oblasti privrede i trgovine, industrijskih lanaca i izgradnje infrastrukture daje veliki podsticaj sopstvenom procesu modernizacije dveju zemalja“, rekao je on.

Kako je naveo i Železara Smederevo HBIS, koju je posetio 2016, već je jedan od tri najveća izvoznika Srbije, dok se srpski poljoprivredni i prehrambeni proizvodi kao što su med, crveno vino, govedina i jagnjetina veoma se sviđaju kineskim potrošačima.

„Naše dve zemlje su uvek pomagale jedna drugoj. Nakon izbijanja pandemije kovida 19 imao sam dva telefonska razgovora s predsednikom Vučićem i postigli smo važne konsenzuse o saradnji u borbi protiv pandemije. Kineska strana je pružila pomoć i prioritetno obezbedila više kontingenata zaštitnih i medicinskih sredstava, te uputila medicinske stručnjake u Srbiju“, rekao je Si.

Podsetio je i da je srpska strana pružila kineskoj strani potpunu podršku u realizaciji programa Prolećna klica sa ciljem da vakciniše kineske državljane koji žive i rade u Srbiji, navodeći i da su i Nevladine organizacije u Srbiji spontano donirale maske i druga sredstva kineskim građanima.

Prema njegovim rečima, međusobna podrška u izazovnim trenucima svedočanstvo je o neprocenjivom bratskom prijateljstvu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter