Izvor:
21.06.2019 u 17:53
0

OTVORENI VITEŠKI KAMPOVI U GRAČANICI: Posetioci festivala će imati priliku da uživaju u srednjovekovnim turnirima!

Otvaranjem srednjevekovnih viteških kampova u dvorištu OŠ „Kralj Milutin“, u Gračanici je, u okviru Vidovdanskih svecanosti, danas otpočeo četvrti Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata ŠTIT/SHIELD, koji će trajati do 23. juna.

Festival organizuju viteško udruženje „Red Zmaja“, Turistička organizacija, iza tog mesta i viteško udruženje „Beli Orlovi“ iz Beograda, a već četvrtu godinu održava se u sklopu Vidovdanskih svečanosti.

Direktor TO Gračanica Boban Petrović kaže da će ove godine biti više od 100 učesnika iz Srbije, Makedonije i Mađarske koji će svojim prisustvom učiniti da se na kratko oživi duh srednjeg veka u Gračanici.

– Svake godine se trudimo da proširimo broj učesnika. Cilj nam je da u 2021. godini, kada se obeležava 700 godina postojanja manastira Gračanica, dovedemo mnogo više učesnika, da na taj način oživimo srednji vek – kaže Petrović, koji ističe da je ovaj festival privukao veliki broj turista, kako domaćih, tako i stranih.

Prema njegovim rečima, osnovni ciljevi festivala „promocija srednjovekovne istorije, kulture, tradicije, veština i zanata, kao i podizanje svesti o značaju i očuvanju kulturnog nasleđa“.

Posetioci festivala će imati priliku da uživaju u srednjovekovnim turnirima (viteške borbe, streličarstvo, bacanje sekira, rvanje i bacanje kopl?a) i da se oprobaju u streličarstvu, bacanju sekira i koplja.

Osim takmičarskog dela festivala, program sadrži i brojna druga dešavanja, kao što su: srednjovekovno venčanje u manastiru Gračanica, defile učesnika kroz Gračanicu, interaktivne radionice srednjovekovnih zanata, koncert srednjovekovne muzike i bogat program za decu.

U okviru izložbenog prostora na mestu održavanja festivala, posetioci će imati priliku da prošetaju kroz srednjovekovni viteški kamp, da probaju delove viteške opreme, kao i da kupe lokalne suvenire.

Novina na festivalu će biti i radionica za kovanje srednjovekovnog novca, replika kovanica kralja Milutina.

Organizovanje festivala su podržali: opština Gračanica i Mađarska ambasada u Prištini. Medijski pokrovitelj festivala je RTV Gračanica, a pomoć u organizovanju festivala pružaju i Ansambl Venac, Dom kulture u Donjoj Gušterici i OŠ "Kralj Milutin".

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter