Izvor: Alo
15.05.2024 u 17:51
0

OVOM DELU SRBIJE PRETE NAJVEĆE NEPOGODE: Ovo niko nije očekivao!

Narednih dana povremeni pljuskovi, češći nad južnim i zapadnim delovima regiona. Od srede do subote u košavskom području i duž Jadrana vrlo vetrovito. Sledi i otopljenje. Nedelja donosi promenu vremena, dok će narednu sedmicu verovatno obeležiti svežije i vrlo nestabilno vreme

U sredu, četvrtak i petak promenljivo oblačno uz postepeno otopljenje, posebno od četvrtka, povremene kiše i grmljavinskih pljuskova bi u sredu i četvrtak tokom dana uglavnom trebalo biti nad južnim, jugozapadnim, zapadnim i središnjim delovima regiona, dok bi u četvrtak uveče i u petak češće pojave pljuskova moglo biti i na severu regiona, piše Marko Čubrilo u novoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

Od srede do subote u košavskom području jak, na udare i olujan jugoistočni vetar (košava), duž Jadrana jugo, a na planinama jak južni vetar. Maksimumi u sredu još relativni niski, uglavnom do +23 stepena Celzijusa, zatim u postepenom porastu i u nedelju i na istoku regiona lokalno mogli biti i oko +31 stepen Cezijusa.

Ovo dugovanje nikada ne može da zastari: Za neizmirivanje obaveza, praštaju se samo ova 4 perioda!

Istog dana (nedelja) sa zapada sledi premeštanje hladnog fronta koji donosi jaču destabilizaciju atmosfere uz česte grmljavinske pljuskove ali i vremenske nepogode. Ovo će verovatno biti prvi put ove godine da hladan front stiže na tako topao troposferni profil i vrlo je verovatno da će atmosfera burno reagovati. Za sada najveća opasnost od nepogoda stoji nad severom regiona.

Ponedeljak takođe veoma nestabilna, ponovo uz grmljavinske pljuskove ali i uslove za lokalne nepogode, biće malo svežije uz maksimume od +16 do +26 stepeni Celzijusa, stoji u prognozi.

Od nedelje vetar u okretanju na severozapadni smer koji će u zonama nestabilnosti na kratko biti olujan Posle 22.05. sledi period promenljivog, svežijeg i vrlo nestabilnog vremena uz česte grmljavinske pljuskove i maksimume od +17 do +24 stepena Celzijusa, što je u okvirima proseka za ovaj deo godine.

Najnovije procene ansamble niza i clustera ECMWF-a ukidaju signal za moguće otopljenje prema kraju meseca i trenutno daju trend nestabilnog vremena uz temperature oko proseka. Ukoliko se ovo predviđanje održi maj 2024 će posle dužeg niza meseci imati temperaturu oko, lokalno čak i malo ispod proseka.

Količinu padavina na udaljen period je u toplom delu godine gotovo nemoguće predvideti jer zbog velike dinamike u atmosferi padavine najčešće dolaze u vidu veoma jakih ali prostorno ograničenih gmljavinskih pljuskova.

Trenutno ECMWF model nad značajnim delom regiona do naredne srede ima akumulacije od 50mm do 130mm što su vrlo visoki totali ali pouzdanija procena količine padavina biće moguća tek za nekoliko dana, zaključuje Čubrilo.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter