Izvor: Informer
13.04.2024 u 11:03
0

POČELA PETA NEDELJA VASKRŠNJEG POSTA: Evo koja su pravila i šta sve ne bi trebali da radimo

Počinje peta nedelja Vaskšnjeg posta koja se još naziva i Gluva nedelja, naziv je dobila po tome što se uveliko odmaklo u postu i dolazi vreme ćutanja, pokajanja, tzv. gluvo vreme.

Bilo kakva vrsta veselja, pesme ili zabave su zabranjena na Gluvu nedelju. Ne odlazi se na put, ne rade se veliki poslovi, ne tera stoka na pašu, ne ide se ni u mobu.

Da ljudi ne bi bili lenji u svojim duhovnim podvizima, crkva tokom tri dana pete sedmice: četvrtak, subotu i nedelju, pruža vernicima naročite podsticaje ka podvizima blagočašća.

Ruskinja se pre više od decenije doselila u Srbiju: Sa sinovima živi u bajkovitom selu, kupaju se na šok način!

Na večernjem bogosluženju u sredu pete sedmice pevaju se 24 pokajne stihire Velikog kanona. Sve stihire imaju završetak:

– Gospode, pre nego što poginem, spasi me! U četvrtak na jutrenju se čita ceo Veliki kanon i Žitije prepodobne Marije Egipćanke.

Subota pete sedmice posta je Subota Akatista, a sama služba nosi naziv Pohvale Presvetoj Bogorodici. Tog dana na jutrenju čita se Akatist Presvetoj Bogorodici.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter