Izvor: blic.rs
07.12.2023 u 09:18
0

SAMO BEZ PANIKE: Ovo je detaljan vodič za ponašanje tokom ZEMLJOTRESA

"Ostanite mirni i prisebni i ne dozvolite da vas obuzme panika. Budite svesni da su neki zemljotresi samo početni potresi i da ubrzo može uslediti sledeći, jači potres ", poručuje MUP u svojim uputstvima koja treba slediti u slučaju zemljotresa.

Izuzetno je bitno da budete upućeni u postupanje tokom zemljotresa. U zavisnosti od lokacije u kojoj se nalazite u datom trenutku, pridržavajte se sledećih smernica.

Najvažnije je zadržati smirenost, izbegavati panično reagovanje, ne pokušavati bežati, već se brzo spustiti na tlo, skupiti se i zaštititi glavu.

Smernice kada se nalazite u kući

Prema datim smernicama, preporučuje se pronalaženje skloništa na sigurnim mestima u kući, kao što su dovratnici, noseći zidovi i prostor ispod stola.

TRESAO SE PETROVAC, „ŠKRIPAO JE NAMEŠTAJ“: Dva zemljotresa pogodili grad na Mlavi

Važno je udaljiti se od stakla, prozora, spoljnih zidova i vrata, izbegavati izlazak na terasu ili balkon. Takođe, odmah treba isključiti sve izvore električne energije, gasa i vode.

Smernice na otvorenom

Prema informacijama MUP-a, ukoliko se nalazite na otvorenom prostoru, važno je izbegavati područja blizu ulične rasvete, električnih kablova i zgrada. Obratite pažnju na potencijalno opasne objekte koji bi mogli pasti na vas, kao što su dimnjaci, delovi crepa s krova, slomljeno prozorsko staklo i slično – upozoravaju oni.

Smernice u slučaju da se nalazite pod ruševinama

Prema datim uputstvima, ukoliko se zateknete pod ruševinama, ključno je izbegavati paljenje šibica i ne pomerati se.

– Prekrijte usta maramicom ili tkaninom. Pokušajte udariti o cev ili zid kako bi spasilački timovi imali bolje šanse da vas lociraju – ističu iz MUP-a.

Smernice ako ste u vozilu u pokretu

Prema informacijama MUP-a, kada se nađete u vozilu tokom zemljotresa, preporučuje se zaustavljanje, ukoliko uslovi u saobraćaju to omogućavaju.

– Odmaknite se od potencijalno opasnih mesta kao što su zgrade, drveće, nadvožnjaci ili električni kablovi – savetuju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter