Izvor:
14.03.2018 u 16:38
0

RAZLJUTIĆE PEKING: Tramp planira uvođenje carina na uvoz kineske robe!

Američki predsednik Donald Tramp razmatra uvođenje carina na uvoz kineske robe vredan 60 milijardi dolara, a prvenstveno će se fokusirati na sektor tehnologije i telekomunikacija.

Na udaru Trampovih carina verovatno će se naći kineske visoko-tehnološke kompanije kako bi se Kina kaznila za investicionu politiku koja prisiljava američke kompanije da odustanu od svojih tehnoloških tajni u zamenu za dovolu da posluju u Kini.

Konačan popis carina bi mogao obuhvatiti čak 100 proizvoda, prenose svetski mediji.

Kina ima 375 milijardi dolara suficita u trgovini sa SAD, a smanjenje tog nepovoljnog odnosa jedan je od glavnih ciljeva Trampa, koji je još u kampanji za predsednika zastupao protekcionističku politiku. Njegova prva akcija nakon stupanja na dužnost bilo je povlačenje SAD iz trgovinskog pakta poznatog kao Transpacifičko partnerstvo.

Carine na uvoz čelika i aluminijuma, koje je Tramp uveo prošle nedelje, relativno su beznačajne u odnosu na ukupni uvoz i izvoz, ali direktno carinsko "gađanje" Kine moglo bi da izazove oštar odgovor Pekinga, upozoravaju analitičari.

– Ako je to ozbiljno, Kinezi će se osvetiti. Ključno je pitanje hoće li SAD odgovoriti na kinesku odmazdu – smatra Derek Sizors, stručnjak za trgovinske odnose s Kinom iz istraživačke organizacije "Amerikan enterprajz institut".

– To bi uplašilo tržišta akcija – kaže Sizors, ali upozorava da bi se sa zaoštravanjem sukoba položaj Kine pogoršao, budući da joj je trgovinski suficit sa Amerikom važan.

-Želja da SAD prekine veliki trgovinski sukob bila bi podsticaj Kinezima da pregovaraju – dodao je on.

Izvor: Blic
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter