Izvor: Novosti.rs
16.02.2024 u 09:56
1

SJAJNE VESTI: Počela isplata pomoći za ovu grupu građana

Počele su isplate finansijske podrške pacijentima sa retkim bolestima i porodicama obolelih u vidu tri vrste vaučera.

Olivera Jovović iz Grupe za unapređenje kvaliteta života porodica osoba sa retkim bolestima rekla je za medije da je prijavljivanje za pomoć i podršku pacijentima sa retkim bolestima počelo 29. januara i da je do sada pristiglo više od 1.000 zahteva, od čega su 534 prijave bile sa kompletiranom dokumentacijom, te su za te pacijente Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ poslati upiti.

– Od 534 upita, 128 pacijenata je upisano u Registar obolelih lica sa retkim bolestima. Do sada je izrađeno 40 rešenja i krenule su isplate – rekla je Jovović.

Ona je navela da se prvo kreće sa isplatom jednokratne novčane pomoći, a da, kada je reč o vaučerima za lekove i medicinska sredstva, kao i vaučerima za rehabilitaciju i rekreaciju, oni će u narednom periodu biti poslati na kućne adrese pacijenata za one za koje su izrađena rešenja.

– Takođe kao često pitanje dobijamo i to na koji način će rešenja stizati, rešenja takođe pacijentima stižu na kućnu adresu – rekla je Jovović.

Objasnila je da je moguće prijaviti se za sve tri vrste pomoći, da je procedura prilično jednostavna i da se sve informacije nalaze na sajtu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, gde postoji odeljak podrške obolelima od retkih bolesti.

– Tu se nalaze sva tri obrasca, kao i vord dokument gde je objašnjeno na koji način se ostvariju ove beneficije – kaže Jovović.

Prema njenim rečima, jednokratna finansijska pomoć iznosi 25.000 dinara, vaučeri za kupovinu lekova i medicinskih sredstava su u iznosu 35.000 dinara, a vaučeri za rehabilitaciju i rekreaciju u iznosu od 50.000 dinara.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “SJAJNE VESTI: Počela isplata pomoći za ovu grupu građana”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter