Izvor: Tanjug
21.03.2024 u 10:50
0

SRBIJA ZABELEŽILA NAJVEĆI SKOK NA LISTI NAJSREĆNIJIH ZEMALJA: Mladi do 30 godina dižu prosek, njima je NAJLEPŠE

Srbija je zabeležila najveći skok na listi najsrećnijih zemalja u periodu između 2021. i 2023. i to najviše zahvaljujući mladima, koji su zauzeli treće mesto u svetu.

Povodom Međunarodnog dana sreće, juče je objavljen novi Svetski izveštaj o sreći u kom su predstavljeni i rezultati istraživanja o zadovoljstvu životom stanovnika Srbije, koja je napredovala za 69 pozicija u odnosu na istraživanje sprovedeno između 2006. i 2010. godine.

Autori istraživanja koje je sproveo „Galop“ u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu, Istraživačkim centrom blagostanja i Mrežom rešenja za održivi razvoj pri UN navode da je takvom rezultatu doprinela visoka pozicioniranost Srbije na listi najsrećnijih naroda u kategoriji mlađih od 30 godina, gde su mladi iz naše zemlje zauzeli treće mesto u svetu, odmah posle Litvanije i Izraela.

Stanovnici Srbije stariji od 60 godina zauzeli su 54. mesto, što je doprinelo tome da na generalnoj listi sreće Srbija zauzme 37. mesto. Prema izveštaju, na prvom mestu u svetu po blagostanju i dalje se nalazi Finska, a zatim slede Danska, Island, Švedska, Izrael, Holandija, Norveška, Luksemburg, Švajcarska i Australija. Izveštaj o sreći u svetu pokazao je „zabrinjavajuće padove“ u sreći mladih, posebno u Severnoj Americi i zapadnoj Evropi.

Prema istraživanju, zbog smanjenja blagostanja mlađih od 30 godina, Sjedinjene Američke Države više nisu među 20 najsrećnijih nacija. Nakon 12 godina tokom kojih se procenjivalo da su osobe starosti od 15 do 24 godine srećnije od starijih generacija u SAD, trend se izgleda promenio u 2017. godini. Prema istraživanju, u zapadnoj Evropi vlada isti trend i procenjuje se da se može očekivati da tokom naredne dve godine mlađe generacije budu manje srećne od starijih.

Britanci mlađi od 30 godina zauzeli su 32. mesto na listi, iza Moldavije i Salvadora koji ima jednu od najvećih stopa ubistava na svetu.

Nasuprot tome, Britanci stariji od 60 godina ušli su u prvih 20 najsrećnijih starijih generacija na svetu. SAD su ukupno pale za osam mesta – na 23. mesto, a kada su u pitanju samo mlađi od 30 godina, SAD zauzimaju 62. mesto, iza Gvatemale, Saudijske Arabije i Bugarske. Ako bi se uzeli u obzir stavovi samo ljudi starijih od 60 godina, SAD bi bile deseta najsrećnija nacija.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter