Izvor: Alo.rs
27.09.2023 u 11:11
0

STOMAČNI VIRUS HARA SRBIJOM: Širi se mahnitom brzinom, ovo su prvi simptomi

U Srbiji hara stomačni virus koji pogađa uglavnom decu, ali ne zaobilazi ni odrasle.

 Virus se prenosi kapljičnim putem ili fekooralnim putem. Zbog toga se virus najčešće javlja u vrtićima i zato deca najčešće obolevaju.

Ponavlja se

Prema njegovim rečima najveći problem kod ovog virusa je što daje kratak imunitet.

– Za kratak vremenski period virus opet može da se ponovi. Majke često kažu da je dete isto to imalo pre nedelju ili dve, ali virus je taj koji obori imunitet i olakša da se druga infekcija lakše razvije – ističe sagovornik i naglašava da majke ne treba da prestaju da doje bebe ukoliko imaju dijareju jer se baš u mleku nalaze antitela.

Samo da ne dođe do dehidratacije

Dr Milićević kaže i da simptomi traju od tri do pet dana i za to vreme ljudi budu potpuno van funkcije.

– Lekaru se treba javiti ukoliko se primete znakovi dehidratacije, da je koža suva, da je jezik obložen. Doktor može dati probiotik, a u tim situacijama se daje infuzija ili se odradi koprokultura da se vidi da li je stomačni virus, trovanje hranom ili pak bakterije i neodnošenja glutena, hrane, mleka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter