Izvor: telegraf.rs
26.11.2023 u 14:10
0

I ZIMI MOŽEMO DA DEHIDRIRAMO: Iznenađujući faktori koji nas vrebaju zimi

Malo je verovatno da ćemo simptome teške dehidratacije doživeti samo ako sedimo u zagrejanom, zatvorenom prostoru, ali ako ne provetravamo prostoriju i ne unosimo dovoljno tečnosti mogući su blagi znaci, koji nas takođe mogu remetiti

Dehidratacija je stanje koje karakteriše i jedna opasna zabluda, a to je da potrebe za adekvatnim unosom tečnosti zimi ne moraju biti tako zahtevne u odnosu na toplo letnje vreme. Naprotiv, kažu naučnici – dehidratacija zimi može da napravi velike zdravstvene probleme.

Dehidratacija zimi: 3 faktora koji doprinose da se desi
Postoji nekoliko faktora uobičajenih za zimsko vreme koji mogu dovesti do dodatnog gubljenja vode u telu. To su:

1. Toplota u zatvorenom prostoru kao skriveni izvor dehidratacije
Toplota, odnosno temperatura vazduha koju u našoj kancelariju ili domu održavamo tako da nam bude prijatno zimi istovremeno isušuje vazduh. To je suprotno letnjoj vlažnosti, koja produkuje i izaziva osećaj lepljivosti. Dakle, zimi se nećemo osećati tako, ali ako smo čitavog dana u zagrejanom prostoru i jednoj vrsti „suve vrućine“, možemo lagano izgubiti tečnost i dehidrirati. Zbog toga je neophodno hidrirati se vodom ali i nanositi kremu na kožu, posebno osetljivu i ispucalu – kaže dijetetičar Lauren Antonucci.

2. Kondenzacija i dehidratacija
Vežbanje na otvorenom je dobro za um i telo, posebno kada temperatura vazduha padne i vreme postane hladnije. Ali ako ste neko ko je zimogrožljiv a želi da se rekreira, možda ćete namerno obući previše stvari. Mnogi ljudi kao prioritet postave osećaj da žele da im bude toplo pa se prekomerno znoje sa svom tom odećom ali pošto im nije vruće, ne shvataju koliko su znoja, odnosno tečnosti izgubili, kaže Antonucci.

3. „Ne treba da nosim vodu jer nije toplo“
Kada je toplo, voda nam je uglavnom uvek na dohvat ruke. Na hladnoći nismo toliko žedni i možda nam je hladno, pa je verovatno da nećemo imati potrebu da nosimo vodu sa sobom, kaže Antonucci.

Kada dehidratacija zimi postaje opasna: Neki znaci mogu biti prikriveni i opasni
Teška dehidratacija može dovesti do konfuzije, nesvestice, ubrzanog rada srca i disanja, pa čak i šoka, navodi NMed Library. Malo je verovatno da će do toga doći tako što samo boravimo u toplom, zatvorenom prostoru, ali ako ne unosimo dovoljno tečnosti i ne provetravamo prostor, možemo doživeti blage simptome, kao što su:

glavobolja (može biti simptom dehidratacije ali i okidač za migrenu)
suva usta
suva koža
vrtoglavica
nedostatak energije
problemi sa koncentracijom
veća šansa za povređivanje (padove, nesvesticu…)
zadržavanje mokraće i izostanak potrebe za uriniranjem.
Jednostavan test za proveru hidratacije

Dobar način da se proveri dehidracija, kažu stručnjaci jeste uradimo vizuelni test mokraće. Ako je naš urin bledo žut, zdrav je. Svaka promena boje, uključujući tamniju može biti i znak da smo dehidrirali. To je mera koju svako može da uradi u bilo koje doba godine i da istestira svoj status i nivo hidratacije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter