Izvor: Happy BSC Portal/Objektiv.rs
26.11.2023 u 14:45
0

OBAVEZNO IH UVRSTITE U JELOVNIK: Evo koje namirnice sprečavaju upale u vašem telu

Predlažemo vam neke namirnice čije konzumiranje može da spreči upalne procese i pomogne telu da se izbori sa njima.

Nezdrava ishrana može uzrokovati upalne procese u telu i zbog toga je veoma bitno obratiti pažnju i uvrstiti u ishranu namirnice bogate antiosidansima – koje će nam svojim protivupalvim dejstvom sprečiti ili ublažiti upale u organizmu.

Važno je kakvu hranu jedemo jer ona šalje telu signale. Svaki zalogaj utiče na to kako se osećamo u toku dana. I zato je važno kakve namirnice konzumiramo.

Predlažemo vam neke namirnice čije konzumiranje može da spreči upalne procese i pomogne telu da se izbori sa njima.

Pixabay

Zeleno lisnato povrće

Bilo da se radi o spanaću, blitvi ili kelju, s vitaminima, mineralima i antioksidansima, zeleno povrće najsnažnija je protivupalna namirnica.

Bobičasto voće

Jagode su prava superhrana, borovnice takođe. Svojim antioksidansima moćno se bore protiv upale. Uopšteno, što je voće intenzivnije boje, to će vas bolje zaštititi od upale.

Pomorandža i limun

Agrumi su prave vitaminske bombe, koje jačaju imunitet. Tako štite ne samo od prehlade nego i od upalnih bolesti.

Mahunarke

Grašak, pasulj i sočivo sadrže vlakna koja mogu da smire upalu. Vlakna su nam nužna u prevenciji mnogih bolesti, uključujući kardiovaskularne i rak.

Maslinovo ulje

Najbolje je da se koristi hladno ceđeno ulje. Možete ga konzumirati svaki dan jer maslinovo ulje ne samo da sadrži antioksidanse već može i usporiti delovanje enzima koji pogoršavaju upalu.

Jogurt i kiseli kupus

Probiotska hrana poput jogurta ili kiselog kupusa pomaže da crevna flora ostane jaka i zdrava. Mnogi još uvek nisu svesni koliko su zdrava creva važna za zdravlje, ali treba znati da se 80 odsto naših imunosnih čelija nalazi upravo u crevima.

I ZIMI MOŽEMO DA DEHIDRIRAMO: Iznenađujući faktori koji nas vrebaju zimi

Sardina, skuša i losos

Omega-3 masne kiseline iz masne i plave ribe snižavaju nivo upale i mogu ublažiti tihu upalu, koja je vesnik ozbiljnijih bolesti. Preporučuju se dve do tri porcije ribe nedeljno.

Bademi i orašasti plodovi

Bademi sadrže obilje vitamina E i folne kiseline, a brazilski orah jedini je pouzdani biljni izvor selena. Orasi pak sadrže savršenu kombinaciju omega-3 i omega-6 masnih kiselina i štite krvne sudove od upale.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter