Izvor: Happy BSC Portal/Objektiv.rs
26.11.2023 u 13:43
0

NEPRIJATELJ ZDRAVLJA: Otkrivamo da li je svinjska mast zdravija od suncokretovog ulja

Često možemo čuti da je svinjska masti zdravija od suncokretovog ulja, biljne masnoće koja se najčešće koristi u Srbiji, ali da li je to istina?

Po čemu se oni zapravo razlikuju?

Ugledni gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pre nekoliko godina je podsetio da se ranije koristila samo svinjska mast, a da je tek napredak industrije doneo različita ulja na tržište, što je olakašalo pripremu obroka.

– Lično mislim da je to bio model manipulacije. Masti su jako zdrave, pojedine masne kiseline masti imaju antiinfektivno dejstvo. One se privijaju i na rane – istakao je tada.

Šta mislite – je li suncokretovo među njima?

5 NAJZDRAVIJIH ULJA za pripremu hrane

Tim Bi-Bi-Sijeve emisije Trust Me, I’m A Doctor sproveo je 2015. godine vrlo zanimljivo istraživanje. Stručnjaci su, naime, zamolili stanovnike Lestera da koriste razne masti i ulja svakodnevno i da sakupljaju ostatke nakon pripreme obroka kako bi bili testirani.

Suncokretovo ulje se najviše koristi u našoj zemlji

Ispostavilo se da su popularna biljna ulja sasvim bezbedna kada se koriste hladna, dok je zagrevanje ono što ih čini manje zdravima. Tako je utvrđeno da su suncokretovo i kukuruzno ulje prihvatljivi za ishranu kada se ne izlažu toploti prilikom prženja, kuvanja i pečenja, dok je termička obrada dovela do skoka nivoa aldehida, jedinjenja koja se povezuju s nižim rizikom od raka, srčanih bolesti i demencije. Štaviše, bilo je 20 puta više aldehida nego što preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.

Pixabay

Zato su istraživači izvukli zaključak da je “čak i svinjska mast, tako demonizovana da je njena česta upotreba postala uvreda, poželjnija je od suncokretovog ulja i njegovog bliskog rođaka kukuruznog ulja”, pisao je Daily Mail.

To, međutim, nije jedino što ide u prilog svinjskoj masti, već je važan i sadržaj ovih masnoća, a u nastavku vam prenosimo samo neke od brojki koje je sastavila zdravstvena platforma FoodStruct.

Svinjska mast prihvatljivija opcija od suncokretovog ulja

Vitamin E

suncokretovo ulje: 41,08 mg
svinjska mast: 0,29 mg

Polinezasićene masti

suncokretovo ulje: 36,4 mg
svinjska mast: 1,2 mg

Mononezasićene masti

suncokretovo ulje: 46,2 mg
svinjska mast: 6,19 mg

Zasićene masti

suncokretovo ulje: 13 mg
svinjska mast: 5,23 mg

Vitamin B1

suncokretovo ulje: 0 mg
svinjska mast: 0,877 mg

Kalijum

suncokretovo ulje: 0 mg
svinjska mast: 423 mg

Vitamin B3

suncokretovo ulje: 0 mg
svinjska mast: 5,037 mg

Cink

suncokretovo ulje: 0 mg
svinjska mast: 2,39 mg

NAUČNICI DALI OBJAŠNJENJE: Evo zašto može da nas boli glava nakon što smo pili crno vino

Vitamin B5

suncokretovo ulje: 0 mg
svinjska mast: 0,698 mg

Gvožđe

suncokretovo ulje: 0 mg
svinjska mast: 0,87 mg

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter