Izvor: Happy BSC Portal/Objektiv.rs
26.11.2023 u 13:05
0

NAUČNICI DALI OBJAŠNJENJE: Evo zašto može da nas boli glava nakon što smo pili crno vino

Sunčevi zraci, veruju istraživači, podstiču nivoe kvercetina u grožđu, te plodovi koji rastu izloženi suncu imaju 5 puta veći nivo supstance u odnosu na ostalo grožđe.

Naučnici Centra za glavobolju Univerziteta u Kaliforniji u San Francisku smatraju da su došli do razloga glavobolje uzrokovane konzumacijom crnog vina, prenosi Gardijan. Američki istraživači saopštili su da glavobolju uzrokuju fenolni flavonoidi, jedinjenja koja se nalaze u semenkama i koži grožđa i koja daju boju i ukus crnom vinu.

Nivoi flavonoida mogu da budu 10 odsto veći kod crnih vina nego belih, otkriva istraživanje. Kada se pije vino, alkohol se metaboliše u dva koraka – prvi predstavlja promenu alkohola u formi etanola u acetaldehid, dok drugi pretvara acetaldehid u acetat. Jedan od istraživača, profesor Endru Voterhaus, radio je laboratorijsko istraživanje nekoliko jedinjenja crnog vina.

Pixabay

Flanavol kvercetin, koji se nalazi isključivo u crnom vinu se u telu pretvara u različite supstance. Jedna od njih, kvercetin glukoronid (glikozidno jedinjenje glukuronske kiseline) blokira enzime koji pretvaraju acetaldehid u acetat, čime se toksični acetaldehid se skuplja u organizmu i stvara glavobolju, mučninu i znojenje. Naučnici se nadaju da će uskoro moći da testiraju teoriju u kliničkom istraživanju fokusiranom na to kako crna vina s drugačijim nivoima kvercetina utiču na pojavu glavobolja, ili kod osetljivijih osoba, migrena.

Sunčevi zraci, veruju istraživači, podstiču nivoe kvercetina u grožđu, te plodovi koji rastu izloženi suncu imaju 5 puta veći nivo supstance u odnosu na ostalo grožđe.

Naučnici Centra za glavobolju Univerziteta u Kaliforniji u San Francisku smatraju da su došli do razloga glavobolje uzrokovane konzumacijom crnog vina, prenosi Gardijan. Američki istraživači saopštili su da glavobolju uzrokuju fenolni flavonoidi, jedinjenja koja se nalaze u semenkama i koži grožđa i koja daju boju i ukus crnom vinu.

Nivoi flavonoida mogu da budu 10 odsto veći kod crnih vina nego belih, otkriva istraživanje. Kada se pije vino, alkohol se metaboliše u dva koraka – prvi predstavlja promenu alkohola u formi etanola u acetaldehid, dok drugi pretvara acetaldehid u acetat. Jedan od istraživača, profesor Endru Voterhaus, radio je laboratorijsko istraživanje nekoliko jedinjenja crnog vina.

Flanavol kvercetin, koji se nalazi isključivo u crnom vinu se u telu pretvara u različite supstance. Jedna od njih, kvercetin glukoronid (glikozidno jedinjenje glukuronske kiseline) blokira enzime koji pretvaraju acetaldehid u acetat, čime se toksični acetaldehid se skuplja u organizmu i stvara glavobolju, mučninu i znojenje. Naučnici se nadaju da će uskoro moći da testiraju teoriju u kliničkom istraživanju fokusiranom na to kako crna vina s drugačijim nivoima kvercetina utiču na pojavu glavobolja, ili kod osetljivijih osoba, migrena.

Sunčevi zraci, veruju istraživači, podstiču nivoe kvercetina u grožđu, te plodovi koji rastu izloženi suncu imaju 5 puta veći nivo supstance u odnosu na ostalo grožđe.

RIZNICA VITAMINA C: Ova namirnica sprečava rak prostate, jedite je kad god vam se ukaže prilika

– Moglo bi da bude od velike pomoći za ljude koji konzumiraju crno vino da budu u mogućnosti da izaberu vino koje ne izaziva glavobolje. Takođe, naše istraživanje može biti korisno vinarima pri smanjivanju kvercetina u svom grožđu – rekao je Moris Levin, direktor centra.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter