Izvor: Alo
20.05.2024 u 16:35
0

NEMOJTE NIKAKO IGNORISATI OVAJ BOL! Evo na koju bolest ukazuju grčevi u ovim predelima tela

Mesto stezanja, odnosno bola, ukazuje na to da je problem sigurno u arterijama butine

Povremeno stezanje ili grč u listu potkolenice, koji može da se proširi i na butinu, može da nastane zbog manjka minerala u telu, najčešće zbog preteranog znojenja, ali često može i da ukaže i na suženje ili potpuno zapušenje arterije noge.

– Mesto stezanja, odnosno bola, ukazuje na to da je problem sigurno u arterijama butine, a moguće je da postoje i suženja arterija u preponama ili karlici, odnosno trbuhu – kaže dr Dragica Stepić, specijalista opšte hirurgije za „Novosti“.

U tom slučaju neophodan je pregled, koji podrazumeva opipavanje pulsa na nogama i utvrđivanje prisustva ili odsustva promena na koži stopala usled ishemije.

POVEĆAJTE ŠANSE ZA ZAČEĆE: Ginekolog otkriva 5 najvažnijih koraka

-Zatim sledi određivanje kolor-dopler indeksa, kojim se utvrđuje odnos krvnog pritiska na nogama i krvnog pritiska na rukama, koji lekara upućuje na to u kojoj je meri organizam sam uspeo da kroz manje krvne sudove obezbedi snabdevanje nogu krvlju.

Dr Stepić objašnjava da posje pregleda lekar odlučuje da li je potrebno odmah da se uradi angiografija ili snimanje krvnih sudova sa kontrastom i preduzme neka od metoda revaskularizacije, kao što je ugradnja stenta ili bajpasa.

U slučaju kada se utvrdi da nema kritičnog suženja krvnog suda, preporučuje se lečenje lekovima. Veoma je važno i svakodnevno hodanje, i to preko granice bola, jer popravlja protok krvi.

Od velikog značaja je i prestanak pušenja, jer ono dokazano ubrzava i pogoršava aterosklerozu i neminovno dovodi do komplikacija, od kojih je najteža pojava gangrena.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter