Izvor: NOVA.RS
25.05.2024 u 16:05
0

STRAŠNO DA STRAŠNIJE NE MOŽE: “Šaljem dete u školu da uči, a ne da ga ubiju”: Majka sedmogodišnjaka kojeg svakoga dana tuku stariji učenici očajna, direktorka savetuje – “čeliči sina”

Sedmogodišnji Miloš Pantović, učenik prvog razreda osnovne škole “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, prema rečima njegove majke Ivane Lazarević, gotovo svakodnevno trpi nasilje, batine i pretnje ubistvom od starijih đaka. Iako je više puta prijavljivala nasilnike, direktorka škole, kaže Ivana, savetovala je da dete “čeliči”, a učiteljica je upozorila roditelje, da će ako decu ne budu dovodili na nastavu trpeti posledice. Međutim, direktorka škole tvrdi da je reč o izolovanom incidentu.

Početkom prošle nedelje, malog Miloša je, kako navodi njegova majka, učenik sedmog razreda gurnuo u školskom toaletu, prilikom čega je udario slepoočnicom u zid.

“Miloš je učiteljici prijavio napad i dobio obećanje da će se reagovati ukoliko se isto ponovi. Međutim, u utorak je na ulazu u zgradu škole isti učenik moje dete udario kolenom u genitalije. Miloš je ponovo napad prijavio učiteljici i dobio obećanje da će se problem rešiti na velikom odmoru. Na velikom odmoru, međutim, nije mogao da je pronađe. O napadima smo saznali od deteta koje nam je sve ispričalo, ali nas škola nije obavestila ni o čemu”, kaže Ivana za Nova.rs i dodaje da je slučaj prijavila policiji.

Pretnje ubistvom

Situacija je eskalirala u sredu, kad je učenik sedmog razreda sačekao Miloša na ulazu u zgradu škole i pretio mu da će ga ubiti, kaže ova majka

“Umesto podrške u rešavanju problema i bilo kakvih garancija da će mi dete ubuduće biti bezbedno, od direktorke škole V. Č. dobijam savet da čeličim dete i sebe jer je nasilje svakodnevica. Moj mozak ni uz najbolju volju ipak nije u stanju to da prihvati. Dete od sedam godina šaljem u školu da uči, a ne u rat ili da ga ubiju. Za to vreme, učiteljica u vajber grupi piše da se slučaj budno prati od ponedeljka. Da moje dete u školi neko ubije, niko ne bi bio odgovoran. Nadležni u školi su nam naglasili i da u školski toalet ni dežurni nastavnik ne sme da uđe, pa kako onda da šaljemo decu da tamo uče?” pita ova revoltirana majka, čiji je advokat ovoj školi poslao opomenu pred tužbu.

Ona smatra da uprava škole zataškava nasilje da ne bi bili na “lošem glasu”.

“Škola brine o rejtingu, to je očigledno prioritet. Prošle nedelje roditelji dece iz Miloševog odeljenja su odlučili da ne šalju decu u školu dok se slučaj ne reši, iz straha za njihovu bezbednost. Onda je ‘neko’ uticao na deo roditelja da promene stav, pa su decu vratili u klupe. I ja želim da moje dete ide u školu, ali ne da ga tamo muče i ubiju. Nama koji nismo poslali decu, iz straha od vršnjačkog nasilja, nadležni prete ‘posledicama’. Posle onog što sam videla, čula i što je moje dete doživelo, mogu samo najcrnje vesti da očekujem”.

Miloš nije jedini

Na žalost, ističe Ivana, Miloš nije usamljen slučaj.

“Ipak, škola sve uvek uspešno zataška. Mnoge majke zabrinute za bezbednost svoje dece dežuraju celu smenu ispred škole. Rešavanje tog pitanja je do škole i Centra za socijalni rad i o tome treba da vode brigu nadležni. Obaveza škole je da štiti našu decu, postoji i školski policajac koji ništa ne radi. Kažu da su im ruke vezane i da sve što mogu da učine je da nasilnicima daju jedinicu iz vladanja. Apsurd”.

Ivana je zbog nasilja nad njenim detetom kontaktirala školsku upravu Novi Sad, a pre dva dana na vajber grupu roditelja stiglo je saopštenje direktorke škole, u kojem se, između ostalog, navodi da je škola ta koja je informisala školsku upravu NS.

Ivana je zbog nasilja nad njenim detetom kontaktirala školsku upravu Novi Sad, a pre dva dana na vajber grupu roditelja stiglo je saopštenje direktorke škole, u kojem se, između ostalog, navodi da je škola ta koja je informisala školsku upravu NS.

Napominjem na početku da nema govora o ‘svakodnevnom nasilju od strane starijih učenika u dvorištu i zgradi škole’, jer škola ima organizovano dežurstvo nastavnika i video nadzor i nije bilo ni jedne prijave od strane učenika i roditelja do 21. maja 2024. godine. Reč je o izolovanom incidentu, čije okolnosti utvrđuje policija u okviru svojih nadležnosti“, kaže zaVesna Čolić, direktorka.

Ona ističe da je povodom prijave roditelja, učenika prvog razreda, dana 22. maja, škola odmah po saznanju i informacijama, koje je 21. maja dobila od Policijske stanice Sremski Karlovci, preduzela radnje, u okviru svojih nadležnosti, postupajući u skladu sa Protokolom o postupanju ustanove u odgovoru na diskriminaciju, nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje.

„Na osnovu prikupljenih informacija i stručnom procenom Tima za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, na sastanku održanom 24. maja, izvršena je procena i određena vrsta i stepen nasilja na osnovu koga će se izraditi Operativni plan zaštite za učenike koji su pretrpeli nasilje, koji podrazumeva aktivnosti podrške i jačanju učenika, a koji se sprovode sa učenicima i njihovim roditeljima“, kaže Čolić.

Ona napominje da je škola o ovom događaju obavestila i nadležnu Školsku upravu Novi Sad i da policija ispituje okolnosti o incidentu u skladu sa svojim nadležnostima.

„Po proceni će biti uključene i ostale nadležne institucije iz spoljašnje mreže zaštite, Centar za socijalni rad, Dom zdravlja, sa kojima će škola intenzivno sarađivati kako bi učenik koji je počinio nasilje promenio i usvojio društveno prihvatljive obrasce ponašanja. Napominjemo da je škola bezbedna sredina za svakog učenika i dalje će nastaviti da preduzima niz aktivnosti i da preventivnim delovanjem bude podsticajno i bezbedno okruženje za sve učenike“, zaključuje direktorka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter