Izvor: Novosti.rs
17.02.2024 u 08:46
0

STROGE KAZNE ZA MITO I KORPUPCIJU: Evo kako je izgledao Karađorđev Kriminalni zakonik

Uz ratne uspehe ustanika rađala se srpska nacija i njoj odgovarajuća buržoaska država, kao bitne "inovacije" prvog ustanka.

U osnovi, nastajala je nova društveno-ekonomska formacija. Jer, seljaštvo je u bunama („rebelijama“), svesno ili nesvesno, utiralo puteve razvoja kapitalizma i građanskog društva.

Sve se to na neki način vidi i kroz zakonske regule. U Karađorđevom Kriminalnom zakoniku (kao mogući datumi donošenja pominju se 1807. i 1810), koji ima 41 član, tretira se primanje mita gde se nalaze i odredbe o uvredi države i vlade, propisi o hajdučiji, o uvredi ili kleveti sveštenika, starešine i trgovca. U četiri propisa o mitu, dva se odnose na sudijsko podmićivanje, jedan na podmićivanje u vojsci i jedan na podmićivanje sveštenika.

Kako bi se sprečila eventualna zloupotreba sudija i suda, u devetom paragrafu Karađorđevog zakona je stajalo: „Starešina, vojvoda, kapetan, knez, sudac budi koga čina, koji bi se usudio komu suditi po ateru ili po pizmi ili po kumstvu, ili po prijateljstvu ili po srodstvu ili po mitu, taj će se svaki pred celim narodom izobličiti za razoritelja pravde narodne, i onakovi po čitavoj svedodžbi lišiće se svojega zvanija, a od koga bi mito i globu uzeo, sramotno pred narodom vratiti.“

Međutim, i sam Karađorđe nije bio imun na to. Jednom prilikom piše vojvodi Vulu Iliću „da promeni pisara magistratskog i člana Radivoja, ako su im neugodni“, čak naređuje i „da ih ne bude više na onom kraju“. S obzirom na to da je ovo moglo da se desi svakom sudiji, oni nisu vodili toliko računa o pravdi koliko o interesima vojvoda i drugih starešina.

Dok je Karađorđe formalno uvažavao žalbe oštećenih Srba, s druge strane je dopuštao svojim momcima da zaobilaze zakone i sudije. O tome belodano svedoči primer Save Marinkovića iz Trnave, „koji je bio napljačkao dosta u Rudniku“, kada je, kako veli Vuk Stefanović Karadžić, „ubijen (dok je gonio ljude na vojsku)“, Karađorđe potom pošalje noću momke, te Savinu ženu izmuče i opljačkaju, pa da ne bi odala te momke, zakolju je na kućnom pragu.

Da bi zataškao stvar, Karađorđe podigne poteru, kao bajagi da traži lopove koji su ženu opljačkali pa zaklali. Ne mogavši da ih nađe, zapovedi popu Milovanu iz Trnave da kune u Žabarskoj crkvi ove zlikovce, što pop i učini“. Karađorđev zakon je tretirao „zloupotrebu starešinstva“ jer je najveći deo opljačkanog plena završavao u rukama vojvoda – što oduzimanjem od potčinjenih ili pak nepoštenom deobom plena. To je posledičilo bunom običnih vojnika „pa da bi se bar formalno, stalo na put takvom ponašanju starešina“ članom deset Karađorđevog zakonika predviđeno je kažnjavanje starešine koji bi prisvojio ono što je vojnik na sablju osvojio. (Član 10: „Koji bi starešina ili koji mu drago od vojnički upravitelja usudio se dobiti pljačku na boju, koju vojnik dobije, taj starešina vojničkom sudu da se preda, da mu se delo među celom vojskom sudi, i sramotno se vratiti mora, i čina to jest starešinstva svoga da se liši, i po tom kako prosti vojnik da mora u kumpaniji služiti za krivicu, što je od svoje braće otimao“.)

Posebno je bilo vođeno računa o starešinama koji su zloupotrebljavali svoj status i pojedince oslobađali odlaska u vojsku kako bi kulučili na njihovim imanjima ili zbog toga što je podmićeni starešina pustio nekog pojedinaca da napusti jedinicu i ode kući.

To je tretirano kao izdaja – takav starešina „podleže sudu vojničkom, i mora da plati svakom svom vojniku, koliko pod komandom njegovom stoji, po onoliko koliko je od onoga jednoga uzeo, i unapred da se isključi iz vlasti“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter