Izvor: Kurir
24.04.2024 u 19:16
0

TROVALA ĆERKICU (4) LEKOVIMA ZA SMIRENJE: Ovo mogu biti posledice!

Dana 23. aprila 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv M.R. (43), zbog sumnje da je u periodu od početka 2024. godine do 8.3.2024. godine, u stanju uračunljivosti, trovala ćerkicu (4) lekovima za smirenje. Devojčica se nalazi u stabilnom stanju, rekao je pedijatar dr Saša Milićević i otkrio kakve posledice nesrećno dete može imati usled hroničnog trovanja.

– To su situacije, nažalost, koje se događaju češće nego što je to bilo ranije. Hronično trovanje znači da se u jedan duži vremenski period uzima doza nekog leka koji: ili kod tog deteta nije preporučen ili je ta doza veća ili se daje učestalije nego što bi trebalo, u ritmu koji nije adekvatan za malo dete. Trovanja mogu biti akutna kada se jednokratno uzme veća količina lekova iz grupe sedativa, ili ako se uzima manja doza duže vreme, posledice na čitav organizam su i u jednom i u drugom slučaju evidentne – objašnjava dr Milićević.

Posledice koje trovanje može ostaviti na četvorogodišnju devojčicu

S obzirom da se radi o četvorogodišnjem detetu, pedijatar dr Saša Milićević ističe da ovakvo trovanje može ostaviti brojne posledice:

prevelika sedacija

motorički problemi

neadekvatan hod

dijareja

oštećenje bubrega

oštećenje jetre

povrede usled neadekvatnog hoda

halucinacije

poremećaj disanja

poremećaj rada srca

depresija

smrtni ishod

Pedijatar ističe da je reakcija na velike doze lekova individualna i da treba uzeti sve okolnosti u obzir. Poput, da li je dete uzimalo lek pre ili posle jela kao i da li je taj lek iz grupe antihistaminika, odnosno grupe lekova protiv alergije.

– Tako da, reakcija je jako, jako, individualna, ali se nadamo da će dete ovo prevazići. Ovi su lekovi koji imaju dosta veliku tu tzv. terapijsku širinu. I to je ono što je sreća kada je u pitanju ovaj slučaj sada i svi slični slučajevi, ali svakako da svako predoziranje može biti jako opasno – kaže pedijatar.

OVAKO JE ZAISTA UMRO MEŠA SELIMOVIĆ: Velika sramota ga je pratila do GROBA, od njegovog tela ONA nije mogla da se odvoji

„Nadajmo se da trovanje neće ostaviti trajne posledice na dete“

Devojčica (4) hospitalizovana je i prima adekvatnu terapiju, kaže dr Milićević i dodaje da se nada da neće imati trajne posledice trovanja.

– Terapija je sasvim dobra i nadamo se da neće ostaviti neke posledice. Daje se što više tečnosti, vrlo često infuzije i na taj način se zapravo organizam oslobađa velike doze ovog leka. Ali, jako je važno praćenje svih funkcija, praćenje i srčanog rada i disanja i čitavog organizma, a ne samo tog mentalnog statusa. Neka posebna terapija ovde nije potrebna, već se usmerava prema tome da li će dete imati neke posledice od nekog organa. Nadamo se svi da neće – rekao je dr Milićević.

Kako kaže, neretko se desi da deca stvore zavisnost i da kada prekinu da uzimanjem upadnu u tzv. apstinencijalnu krizu koja, pored toga što utiče na centralni sistem, motoriku i psihu, utiče i direktno na oštećenje organa u organizmu.

– Nova ispitivanja će pokazati da li je neki organ možda oštećen, ali nadamo se da to ovde neće biti slučaj – kaže doktor.

Detetu davala sedative u bolnici, devojčici teško narušeno zdravlje

Dana 23.aprila 2024 .godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv M.R. (43), zbog sumnje da je u periodu od početka 2024. godine do 8.3.2024. godine, u stanju uračunljivosti, trovala ćerkicu (4) lekovima za smirenje.

Kako se navodi u saopštenju Trećeg tužilaštva, sumnja se da je i u Smederevu i u bolničkoj sobi Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „dr Vukan Čupić“ rastvarala u tečnost sedative iz grupe benzodijazepina, koji imaju adiktivno dejstvo, te ih je davala maloletnoj oštećenoj da pije, a bez propisane terapije, pri tom ne mareći za posledice po zdravlje maloletne oštećene.

– Ovakvo ponašanje okrivljene, uzrokovalo je teško narušenje zdravlja maloletne oštećene, koje se manifestovalo u vidu kliničkih poremećaja nestabilnosti pri hodu, trzaja ruke, celog tela i pojačanog lučenja pljuvačke – navodi se.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu predložilo je sudu da okrivljenoj produži pritvor u kom se nalazi od 8.3.2024. godine kada je lišena slobode, a s obzirom da i dalje postoje razlozi koji su postojali u vreme kada je pritvor i određen.

Krivičnim zakonikom propisano je da će lice koje primenom nasilja, pretnjom da će napasti na život ili telo, drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožava spokojstvo telesni integritet ili duševno stanje maloletnog člana svoje porodice biti kažnjeno kaznom zatvora od dve do 10 godina.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter