Izvor: telegraf
03.02.2022 u 10:50
0

U SRBIJU DOLAZI ČETVRTA DOZA VAKCINE? Evo kada će se o tome odlučiti

Korona virus je pokazao veliku sposobnost mutacija, od tog virusa možemo svašta da očekujemo i ne verujem da je omikron kraj, izjavio je državni sekretar Ministarstva zdravlja Predrag Sazdanović.

On je poručio da će, dokle god se ne vakcinišemo, virus imati prostor za mutaciju.

Sazdanović je najavio da će uskoro biti doneta odluka o uvođenju četvrte doze vakcine protiv kovida.

– Od početka nedelje korona virusom zaraženo je više od 52.000 ljudi, a da je dnevno više od 50 odsto testiranih pozitivno na taj virus – rekao je Sazdanović i dodao da sigurno ima mnogo više zaraženih, jer ne odlaze svi u kovid ambulante.- Već dve godine, iz talasa u talas, zdravstveni sistem se nalazi, može se reći, u ratnom stanju – rekao je Sazdanović.

Istakao je da je slika u bolnicama slična iz talasa u talas i da prvo imamo prijem pacijenata u relativno dobrom stanju, da se zatim njihovo stanje naglo pogoršava i onda raste broj onih koji su na intenzivnoj nezi i respiratorima, a da srazmerno tome raste i broj preminulih.

– Ključno je da znamo četiri stvari – virus postoji, virus ubija, vakcina štiti od teških slucajeva i kao četvrto vakcina nikoga nije ubila, naprotiv u intenzivnim negama su uglavnom nevakcinisani – naglasio je Sazdanović.

Virusolog dr Milanko Šekler pre desetak dana izjavio je da bi četvrta doza vakcine mogla da bude preporučena određenim kategorijama stanovništva.

– Moguće je samo za one koji su oštećenog imunog statusa, za onkološke pacijente, za jako stare osobe – izjavio je Šekler.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter