Izvor: Tanjug, EURONEWS.RS
02.08.2023 u 12:33
1

DEVASTIRAN SVINJSKI FOND: Zbog afričke svinjske kuge ozbiljno ugrožen uzgoj svinja ALARMANTNO (VIDEO)

Za sada je moralo da se eautanazira iskoro dvadeset hiljada svinja.

Bolest afričke kuge svinja potvrđena je u 1.218 gazdinstava na teritoriji Srbije, i to u 32 opštine i 13 upravnih okruga. Slučaj oboljenja od virusa je utvrđen kod 1.621 domaće svinje, od čega je uginolo 958. Do juče je eutanazirano 19.567 svinja – to su podaci Uprave za veterinu. Nadležni apeluju na stočare da se ponašaju odgovorno i da ne preduzimaju korake koji bi uticali na proširenje bolesti.

PUTEVI ODUZIMAJU ŽIVOTE: Devetogodišnja devojčica poginula u stravičnoj saobraćajnoj nesreći

Afrička kuga svinja je potvrđena u sledećim okruzima: Pčinjskom, Borskom, Zaječarskom, Braničevskom, Šumadijskom, Pomoravskom, Podunavskom, Moravičkom, Južnobanatskom, Srednjebanatskom, Sremskom, Južnobačkom i Gradu Beogradu.

Direktor Uprave za veterinu Miloš Petrović je rekao  da je od početka godine bolest potvrđena kod 350 divljih svinja na teritoriji 25 opština. „Veterinarska služba Srbije, do danas, od početka godine je izvršila 317.349 aktivnih nadzora i ukupno je ispitano 31.212 uzoraka na afričku kugu svinja u cilju dijanostike i preduzimanja adekvatnih mera“, rekao je Petrović.

 

Agroekonomista Milan Prostran kaže za

-Najkrtičnije u malim i sitnim gazdinstvima sa malim brojem svinja koji najčešće ili ne prijavljuju ili pokušavaju ono što je nedopustvo – da sami uginulo grlo zakopaju.

Sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije Nenad Budimović smatra da farmeri dobro znaju simptome bolesti, ali napominje da je važno da znaju kako da spreče njeno širenje, odnosno da svinje ne drže na na otvorenom prostoru, da komšije ne dolaze u ekonomski deo domaćinstva, i da se radi dezinfekcija.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “DEVASTIRAN SVINJSKI FOND: Zbog afričke svinjske kuge ozbiljno ugrožen uzgoj svinja ALARMANTNO (VIDEO)”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter