Izvor: Kurir.rs/Informer.rs
21.11.2022 u 19:00
0

UKIDAJU SE ROKOVI TRAJANJA NAMIRNICA: Uskoro će se koristiti novi sistem za označavanje proizvoda?

Ukiseljene i konzervirane namirnice, keks i drugi konditorski proizvodi  samo su neke od namirnica koje mogu trajati mnogo duže od oznake na ambalaži „najbolje upotrebiti do“.

CENE HRANE U SVETU UGLAVNOM STABILNE: Evo koje namirnice su pojeftinile!

Kako je nerazumevanje te oznake upravo najčešći krivac što hiljade tona još uvek jestive hrane godišnje u EU završi u smeću, Evropska komisija će do kraja 2022. predložiti novi sistem označavanja rokova trajanja. Sve države članice EU do 2030. trebalo bi, naime, da prepolove količine bačene hrane.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nedavno istraživanje o uzrocima i količinama bačene hrane potvrdilo je ono na šta se upozorava već nekoliko godina – veliki deo građana ne razume oznake roka trajanja hrane i to je jedan od glavnih razloga bacanja ogromnih količina hrane. Pola građana EU ne razume razliku između „upotrebiti do“ i najbolje upotrebiti do“.

Naime, „najbolje upotrebiti do“ znači da proizvođač tvrdi da je do tog dana proizvod najkvalitetniji, a može biti jestiv dugo nakon isteka roka.

Jedna od opcija o kojoj se razgovara jeste i da se istovremeno stave obe oznake na proizvod i „upotrebiti do“, koja građanima kaže dokad je hrana sigurna za je lo i „najbolje upotrebiti do“, do kad zadržava optimalni kvalitet. Ima i ideja da se potpuno ukine „najbolje upotrebiti do“, da ostane samo rok do kada je hrana sigurna za jelo.

Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter