Izvor: Happy BSC Portal/
12.12.2023 u 11:20
0

VEK I PO DINARA: Putovanje kroz istoriju Srbije i njene ekonomije

Tokom 150 godina dinar je svedočio transformaciji Srbije, od kneževine u kraljevinu, preko turbulentnih vremena zajedničke države Jugoslavije, a na kraju i u modernu Srbiju

Srbija danas obeležava 150 godina srpskog dinara kao nacionalne valute, koja je svedočanstvo o postojanosti i otpornosti ekonomije naše zemlje, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS). NBS će prirediti 21. decembra izložbu „150 godina srpskog dinara“, u želji da podseti na sve bitne trenutke na tom dugom putu.

– Proslavljajući ovaj jubilej, s ponosom ističem postojanost naše valute tokom poslednje decenije – danas je dinar simbol monetarne i opšte ekonomske stabilnosti Srbije, valuta koja privlači ulaganje sve većeg broja investitora iz različitih delova sveta – izjavila je guverner Jorgovanka Tabaković.

još nema dogovora!
pixabay

 

Ona je istakla da u deceniji prožetoj brojnim globalnim neizvesnostima, održati stabilnost dinara nije bio nimalo lak zadatak, ali da je to Narodna banka uspela, te da je sada ta stabilnost njen zaštitni znak.

– Posvećenost održavanju stabilnosti cena, obezbeđivanju stabilnosti domaćeg finansijskog sistema i promovisanje strategije dinarizacije ključne su za podizanje važnosti naše nacionalne valute u svetu i kod međunarodnih ulagača –  navela je Tabaković.

Tokom 150 godina dinar je svedočio transformaciji Srbije, od kneževine u kraljevinu, preko turbulentnih vremena zajedničke države Jugoslavije, a na kraju i u modernu Srbiju. Na ovom putu srpski dinar je ostao konstanta i simbol napretka našeg naroda, odraz našeg nacionalnog identiteta i nasleđa. Novčanice i kovani novac nose slike naših istorijskih ličnosti, znamenitosti i kulturnih simbola, podsećajući nas na našu bogatu istoriju i kulturnu baštinu, i služe kao podsetnik na naša kolektivna dostignuća i vrednosti koje nas definišu kao narod.

Od tridesetih godina 20. veka naš novac konačno počinje da se izrađuje u zemlji, u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca Topčider, u kojem se i danas izrađuju izdanja novca namenjena opticaju. Na izložbi koju organizuje NBS, pored izdanja kovanog novca nastalog po pomenutom Zakonu, biće predstavljena i ostala izdanja kovanog novca Kraljevine Srbije, kao i papirni novac u izdanju Privilegovane narodne banke Kraljevine Srbije, dinarsko-krunske novčanice koje su obeležile period osnivanja Jugoslavije, novčanice Kraljevine Jugoslavije čija su likovna rešenja izradili priznati umetnici tog vremena.

BLIŽI SE KRAJ PRVOG POLUGODIŠTA: Evo kada počinje zimski raspust

Na izložbi će, pored aktuelnog novca Srbije, biti prikazani i primerci prigodnog kovanog novca, počev od njegove pojave 1968. godine do poslednjih primeraka s likom Nikole Tesle.

– Novčanice i kovanice iz istorije našeg dinara svedoci su promena njegovog izgleda, simbola koje je nosio i podsećaju nas kroz kakve je periode prolazila naša zemlja tokom istorije. Ipak, gledajući unapred, moramo da nastavimo da gradimo nasleđe srpskog dinara. Moramo se prilagoditi promenljivom globalnom ekonomskom okruženju, ali i da, uvažavajući specifičnosti sopstvene ekonomije, budemo svesni tehnološkog napretka i da ga predvodimo, tako što oprezno i odmereno podstičemo inovacije u našem finansijskom sektoru. Na taj način možemo da obezbedimo da srpski dinar ostane jaka i pouzdana valuta za generacije koje dolaze – istakla je guverner Tabaković.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter