Izvor: Happy BSC
27.09.2021 u 08:21
0

Vozdviženije Časnog Krsta-KRSTOVDAN: Narodna verovaranja vezana za jedan od 12 velikih Gospodnjih praznika

 Danas je Krstovdan. 

„Ko se krsti, taj posti“ govorilo se u narodu, jer se jednodnevni post o Krstovdanu, naročito poštovao u našoj tradiciji. 

Crkva ovaj praznik naziva Vozdviženije Časnog Krsta i koji je jedan od dvanaest velikih Gospodnjih praznika.

PROČITAJTE JOŠ: OD DANAS NOVA PRAVILA ZA ĐAKE: Manje škola po kombinovanom i onlajn modelu

Časni krst na kojem je Isus  izdahnuo, pronašla je mati cara Konstantina, carica Jelena, na današnji dan 317.godine.

Bio je ukopan u temelju idolskog hrama posvećenog boginji Veneri. 

U čudotvornu moć  Časnog Krsta osvedočili su i sami pronalazači. Po pričama, njime su vaskrsavali umrli i lečeni bolesni. Zato i nosi ovo ime.

Car Iraklije je kasnije, 628.godine uzdigao ovaj krst na Golgotu i položio ga u hram Svetog Vaskrsenja. Uzneo ga je u bednoj odeći, bos, poput Hrista.

U našem narodu postoji verovanje da bi na ovaj dan bilo valjano da se iskopaju rupe za sadnju voćki, da bi se grane „krstile“, odnosno razgranavale. 

U Leskovačkoj Moravi su na Krstovdan nosili  na osvećenje bosiljak, jabuku, grožđe i žito, verujući da će bosiljak potopljen u svetu vodicu pomoći ženama pri porođaju. 

U Homolju su iz istog razloga na Krstovdan u zoru brali karfiol i čubar. 

PROČITAJTE JOŠ:  PROGNOZA ZA 27. SEPTEMBAR: Nakon letnjih temperatura, ide i kiša!

U mnogim krajevima se vreme predskazivalo po tome kakvo će ono biti o Krstovdanu. Ako je ovaj dan oblačan, zima će biti snegovita, a ako je suvo, biće sušna godina. 

Krstovdan je zavetni dan u nekim krajevima i krsno ime pojedinih rodova. 

U Rusiji se drži da do Krstovdana treba i poslednje povrtarske vrste da budu ubrane (kupus, bela repa). Po verovanju, u prirodi se ovoga dana dešavaju promene, te nije bilo preporučljivo ići u šumu, jer se zveri i gmizavci (gamadi, zmije, medvedi) vraćaju i pripremaju za zimu, pa bi susret sa njima bio koban. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter