Izvor: BSC happy portal
13.04.2023 u 13:24
0

SRBI I ALBANCI BI MOGLI DA SE UGLEDAJU NA RUSE I ČEČENE? Marić paralisao goste „demagoškim pitanjem“, region frapiran jasnim NARATIVOM (VIDEO)

Široki auditorijum je bio prikovan za male ekrane kada je ova tematika bila u pitanju.

Informativna emisija „Dobro jutro, Srbijo“ na Hepi televiziji ovog jutra oborila je sve rekordne gledanosti kako zbog upečatljivih i gorućih temetika, tako i vrsnih stučnjaka koji su koncizno i opservativno dočarali gledaocima sve ono što im je godinama plasirano kao imaginacija i predmet demagogije.

NE PROPUSTITE „DOBRO JUTRO SRBIJO“ NA TV HAPPY: Probudite se uz najaktuelnije teme, stručne sagovornike i dobro poznata lica!

Pred kraj jutarnjeg programa Milomir Marić je ugostio Džambulata Umarova – predsednika „Akademije nauka Čečenije“, Gorana Petronijevića – advokata i Ljubomira Radinovića –  „Predsednik rusko-balkanskog centra narodne diplomatije“, a krucijalna tematika je simbolično nazvana „FAKTOR KRA ANTITEROR“. Marić je uvažene goste ustaljenim narativom naveo da otvoreno iskažu svoje stavove, spomenuvši kako nakon svih nedaća i nemilih scena koje su bile između Albanaca i Srba, možda uzor treba da nam bude prijateljstvo nakon svega Rusa i Čečena, te bismo samo na taj način mogli da prevaziđemo i ovu nesreću.

  • Upravo sam to i želeo da kažem. Vi ste mi ukrali deo priče, ali neka! To je jedan realan i neverovatan primer, Rusija je prema mom tridesetogodišnjem iskustvu zemlja u kojoj je uspostavljen skoro idealan sklad između konfesija i nacija, mislim da je to jedan od dobrih primera za izučavanje, ali ne samo za izučavanje, već i implementaciju i na našim prostorima, na Balkanu i u Srbiji – istakao je Ljubomir Radinović tokom javnog istupanja na Hepi televiziji.

 

Podsetimo, Priča o Čečenima kao narodu prilično je tragična, a od nedavno i ironična. Ratovi su često splet bizarnih okolnosti, pa tako i ovaj u Ukrajini. Jedna od većih ironija je to što su muslimansku paravojsku naroda koji je ratovao upravo protiv Putina i Rusije mobiliziovali sam Putin i pravoslavna Rusija da marširaju u borbi protiv većinski pravoslavne Ukrajine.

Čečeni su jedan od nekoliko desetaka naroda koji su se smestili uz gornji Kavkaz, na samoj granici između istočne Europe i jugozapadne Azije. Nezavidna je to pozicija za život u bilo kom istorijskom razdoblju. Razmenjivali su se tu mnogi osvajači kroz istoriju: Rim,Jermensko Carstvo, Persija, Sarmati, Parti, Mongoli, Arapi, Osmanlije, Rusko Carstvo i SSSR su samo neki. Većina tih velikih sila ratovala je preko Kavkaza, a mali narodi tog područja uvek su im bili na putu, uvučeni u sukobe velikih carstava ni krivi ni dužni. Osmanlije i Rusi su ratovali preko tog područja, Mongoli i Arapi, Rimljani i Persijci… Narode Kavkaza nije se puno pitalo o tome što će se događati u njihovoj regiji.

Takva istorija je stvorila regiju koja je kao Balkan na steroidima. Tragična je i krvava istorija tog dela sveta, a rat je sastavni deo života. Gotovo da nema generacije u istoriji koja ga nije iskusila. Jedan od dužih ratova, odnosno sporednik sukoba jer mali planinski narod i ne može drugačije ratovati, bio je protiv Ruskog Carstva.

Stotinama godina Čečeni su ratovali protiv Rusa, a kako su Rusi pravoslavci, onda su Čečeni postali muslimani, uglavnom kao čin otpora i prkosa. Danas im je vera jedan od izvora identiteta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter