Izvor: BSC Happy
15.01.2024 u 21:59
2

AMBASADOR RUSIJE U „ĆIRILICI“ IZNEO ISTINU O KOJOJ SE ĆUTI: PRITISKALI su VUČIĆA da uradi ove dve stvari, kad je ODBIO pokušali su MAJDAN u SRBIJI!

Rusija je viševekovni srpski prijatelj, zaštitnica i uzdanica mnogih Srba, koji svoju drugu kuću, poput Vuka Isakoviča iz "Seoba" Crnjanskog, vide u njoj. Da li nam Rusija može pomoći? - tema je večerašnje "Ćirilice", a ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, novinar Nikola Vrzić, advokat Goran Petronijević i istoričar Aleksandar Raković će nam na najbolji način, nakon "Dobro veče, Ćirilica!" Milomira Marića dati odgovore na temu večerašnje emisije.

Aleksandar Bocan-Harčenko kaže da je srpska politika samostalnosti cena koju je Zapad hteo da naplati Majdanom u Srbiji

– Nalog koji su dobili zapadni ambasadori svi – uopšte ne kažu ni dobar dan. Da kažem vama, ovo za nas, pa i za Ruse, nismo takvu praksu uopšte imali ni u Sovjetskom savezu. Bilo je teško, ali nikada ni sovjetska vlada nije davala nalog ambasadorima da ne upostavljaju i imaju kontakte sa ambasadorima drugih, čak i neprijateljskih zemalja. Mogu da kažem da ne osećamo nikakve štete od toga. Naravno, ovo je izmišljeno potpuno da smo se dogovarali, nemamo mi šta da se dogovaramo oko Srbije, Koosova i Metohije. Imali smo svoj stav odmah, izneli svoj stav što se tiče protesta i rezultata izbora. Naši posmatrači su rekli da su izbori bili pošteni, sve je bilo u okviru zakona. Nemama nikakve pretenzije da pravim svoje mišljenje. Ambasador mora puno da zna, ali što se izbora tiče postoji stručno mišljenje posmatrača. Protesti liče na Majdan. Treba imati u vidu ko ima primarni interes za demonstracije, promenu vlade, promenu ravnoteže – Zapadu naravno. Dve godine traže od Vučića da uvede sankcije Rusiji, da prizna Kosovo još duže. Od toga nema ništa, stav predsednika je čvrst, ne menja se i onda su najverovatnije izgubili strpljenje. Bitno im je da dobiju Srbiju uz sebe, kao i druge zemlje. Ne odgovara im da Srbija ima svoj stav – istako je Bocan-Harčenko.

Nikola Vrzić smatra da je sada besmisleno ugledati se na evropske sile, pre svega Nemačku 

– Smatrali smo Nemačku racionalnom zemljom. U recesiji su, gube suverenost. Mi ćemo tek videti sav raskošan potencijal ovoga što se dešava. Govorimo o nemačkoj privredi, procesu deindustrijalizacije. Propast nemačke hemijske industrije. 17 posto je smanjena potrošnja gasa u industriji. Vikiliks nam je pokazao sve. Oni su 2008. hteli da obezbede konstruktivan stav Srbije prema takozvanom Kosovu. Hteli su da nas podmite đinđuvama; pravu ponudu nemaju sem štapa, šargarepe nema. Dojče vele je govorio pred izbore da Vučić nije isporučio ono što se od njega očekivalio, tako da jjačamo podršku proevropksim snagama. To nam pokazuje da je počeloi da se menja raspoloženje – kaže Vrzić.

Goran Petronijević kaže da atmosfera u svetu podseća na one pred Prvi i Drugi svetski rat

– Trenutno je na snazi neviđeno kršenje međunarodnog prava. Ovo je uvod u pogoršanje međunarodnih odnosa. Ovo liči na periode pre Prvog i Drugog svetskog rata. Daje se tužan osećaj iščekivanja. Vidimo sukob NATO-a i Rusije u Ukrajinim ovo na Bliskom istoku, pretnje Kine i Tajvana, Severna i Južna Koreja. To su područja blizu da se zapale. Imamo i mi Kosovo iMetohija. Pitanje Republike Srpske je jođ zapaljivije. Postoji mogućnost sukoba, kojih se sećamo i koji su bili vrlo krvavi. Mi kažemo mi smo dosta ratovali, nije bilo ni 30 godina da nismo,. Bar neka nas sada obiđe… Nijedan od tih mirovnih sporazuma koji su ranije potpisivani nije pravi mirovni sporazum. Uvek su nametane volje velikuh sila. Sve što se dešava ovde je izazvano od tih istih, a onda dolaze kao vatrogasci da gase požae koje su izazvali – rekao je Petronijević.

Aleksandar Raković je kazao da se Rusija na velika vrata vratila na svetsku pozornicu, kao i da su i Rusi i Srbi meta imperijalnog Zapada

Suština je da Srbe ne možete podčiniti, podjarmiti. Ja sam psotavio pitanje predsedniku Putinu da li je pravoslavlje jedan od razlgoa zašto nas toliko maltreriraju. Pitao sam i slično pitanje ministra Lavrova – on se složio da nas upravo zbog toga napadaju. Mi i Rusi smo meta imperijalnog Zapada. Taj Zapad je krenuo u svoj pohod, nailaze na barijere, jednaje Srbija, driga je Rusija. Devedesete su dale predah Rusiji i promenili su model spoljne politike, da Zapad ne donosi nikakve ozbiljne namere sa sobom. Kada su zauzeli aeordrom u Prištini jeste povratak Rusije na međunaordnu scenu, onda pobeda u Prvom čečenskom ratu, Drugom čečenskom ratu, sada u Ukrajini – zaključio je Raković.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “AMBASADOR RUSIJE U „ĆIRILICI“ IZNEO ISTINU O KOJOJ SE ĆUTI: PRITISKALI su VUČIĆA da uradi ove dve stvari, kad je ODBIO pokušali su MAJDAN u SRBIJI!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter