Izvor: HAPPY BSC
17.01.2023 u 15:10
0

ANA BRNABIĆ SA STJUARTOM PIČOM: Razgovor o unapređenju bilateralnih odnosa, situaciji u regionu i svetu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom o unapređenju bilateralnih odnosa, situaciji u regionu i svetu.

Predsednica Vlade je izrazila opredeljenost Republike Srbije za nastavak unapređenja saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

ANA BRNABIĆ ODBRUSILA NEMAČKOM AMBASADORU: „Vaše izjave su pouzdane kao Deda Mraz, ili ste imali moždani udar?!“

Premijerka je posebno istakla značaj ekonomske saradnje, ukazavši da je trgovini usluga tokom 2022. godine prevazišla milijardu i 100 miliona evra ukupne vrednosti.

Specijalni izaslanik Pič je potvrdio opredeljenje UK da radi na intenziviranju bilateralnih kontakata dve strane.

Sagovornici su se složili da su posebno značajne oblasti za unapređenje bilateralne saradnje energetika i nauka i tehnologije, dok je Pič naglasio dodatnu spremnost UK da aktivno doprinese razvoju infrastrukturnog povezivanja na Zapadnom Balkanu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Kada je reč o odnosima sa Prištinom, predsednica Vlade je ponovila da je dijalog, uz ispunjavanje prethodno dogovorenog, jedini način za prevazilaženje otvorenih pitanja i postizanje uzajamno prihvatljivog rešenja. Dodatno je istakla da očuvanje mira i stabilnosti predstavlja osnovni prioritet Beograda.

Pič je ponovio opredeljenje UK za očuvanje mira i napretka regiona, kao i da London, u tom kontekstu, podržava kako Berlinski proces, proces dijaloga pod pokroviteljstvom EU, tako i sve druge inicijative koje doprinose unapređenju konkretne saradnje u regionu.

Premijerka Brnabić je informisala sagovornika o napretku koji je Srbija postigla u oblasti vladavine prava kroz intenzivan rad na usklađivanju zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, a pre svega u oblasti pravosuđa.

Predsednica Vlade je, takođe, čestitala specijalnom izaslaniku Piču na imenovanju u Dom lordova.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter