Izvor: RTS
19.10.2023 u 08:48
0

Bugarska taksa na ruski gas pogađa Srbiju i Mađarsku – neprijateljski korak ili prihod u kasi

Bugarska je uvela taksu na tranzit ruskog gasa kroz svoju teritoriju. Ta odluka direktno pogađa Srbiju i Mađarsku i pokreće novi rast cene gasa. Dve vlade u zajedničkom saopštenju poručuju: potez Sofije neće ostati bez odgovora, jer je opasnost po energetsku bezbednost.

Uvođenjem dodatnog poreza, ruski gas u tranzitu kroz Bugarsku poskupeće za 20 odsto. Naši susedi računaju na znatan prihod u državnoj kasi – 10,76 dolara za tranzit 100 kubnih metra ruskog gasa.

FORUM POJAS I PUT: Čelično prijateljstvo Srbije i Kine u svetu bez blokovskih podela

„Bugarska ima pravo da nametne taksu na uvoz i tranzit ruskog gasa. To je prilika za pravu konkurenciju između tečnog prirodnog gasa iz različitih izvora i onog koji dolazi iz Rusije. Sada postoje alternative – interkonektori i shodno tome ruski gas ne bi trebalo da ima koristi od posebnih olakšica“, kaže Nikolaj Denkov, premijer Bugarske.

Ali realnost je drugačija – tečnog gasa još nema dovoljno, nema ni kapaciteta za povećanje količina.

Zajednička reakcija Srbije i Mađarske

Vlade Srbije i Mađarske, u prvoj zajedničkoj reakciji, ocenjuju da odluka Sofije ugrožava energetsku bezbednost zemlje članice Evropske unije i zemlje kandidata za članstvo. Beograd i Budimpešta dogovorili su se da o tom pitanju usaglašavaju stavove.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da imamo problem jer su Bugari digli takse za ruski gas.

„Mi i Mađari smo reagovali zajedničkim saopštenjem. Čudne se stvari dešavaju, cena gasa opet skače. Gasa imamo 700 miliona kubnih metara, ali ako nam neko zavrne dotok gasa, onda smo opet imamo problem, ali bolje smo se spremili nego većina drugih“, rekao je Vučić.

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto poručuje da je ovo neprijateljski potez Bugarske.

„Želim jasno da stavim do znanja da je odluka Bugarske jedan neprijateljski korak prema Mađarskoj i Srbiji. Snabdevanje, kupovina i tranzit prirodnog gasa iz Rusije nisu pod sankcijama Evropske unije. Ta taksa je u suprotnosti sa evropskim propisima, jer jedna članica EU ne može uvesti carinu drugoj. Zbog toga je obrazloženje bugarskog premijera bez osnova“, ističe Sijarto.

Stručnjaci kritikuju odluku Bugarske

Odluku oštro kritikuju stručnjaci u čitavom regionu, ali i bugarska javnost. To, kažu, ne garantuje povećanje prihoda, a Bugarska može da se uvuče u arbitražni spor sa „Gaspromom“, jer se narušava dugoročni ugovor o snabdevanju potpisan 2020. godine.

„Mogli bismo ozbiljno da narušimo naše odnose sa Srbijom. Nije dobro ni da nam je Mađarska neprijatelj u Evropskoj uniji“, rekao je prof. dr Vasil Petkov, šef katedre na Univerzitetu za nacionalnu i svetsku privredu u Bugarskoj.

„Odluka nosi ozbiljne rizike. Takav porez nije dogovoren sa ostalim državama članicama Evropske unije. Bugarska nema pravo da jednostrano uvodi uvozne dažbine“, smatra Martin Vladimirov, direktor za energetiku i klimu Centra za proučavanje demokratije u Sofiji.

Podsetimo, Srbija i Mađarska još se oslanjaju na ruski gas i zavise od tranzita kroz Bugarsku. Glavni pravac snabdevanja je gasovod „Tuski tok“, odnosno „Balkanski tok“, koji su tri zemlje zajednički gradile sa Rusijom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter