Izvor: KOSOVO ONLINE
19.10.2023 u 09:10
0

MASOVNO NAORUŽAVANJE KBS: Naoružavanje KBS menja stvari na terenu, najviše im pomažu Turska, Velika Britanija i Nemačka

Ulaganje u KBS uvećano je za gotovo 200 odsto od dolaska na vlast Samoopredeljenja i Aljbina Kurtija.

Bespilotne letelice, minobacači, oklopna vozila, zajedničke vežbe i obuka sa oružanim snagama Velike Britanije, Turske, SAD, Nemačke… samo su neki od projekata koji su sprovedeni i opreme koja je nabavljena.

Bugarska taksa na ruski gas pogađa Srbiju i Mađarsku – neprijateljski korak ili prihod u kasi

Vojni analitičar Vlada Radulović za Kosovo onlajn kaže da što se tiče procesa naoružanja Kosovskih bezbednosnih snaga i onoga što Priština teži da uspostavii de facto i de jure, to je vojska Kosova.

„Oni se nalaze u tom procesu već nekoliko godina unazad, odnosno od kraja 2018. godine. U skladu sa tim uslovno rečeno te neke tri faze, kako su u Prištini proklamovali bilo je i za očekivati da se do nekih kokretnih nabavki i pomaka dođe, u ovom periodu nakon 2022. godine. Iz te perspektive posmatrano oni samo rade na tome što su ranije isplanirali“, kaže Radulović i nastavlja.

„Imaju pomoć iz inostrantsva bez koje to ne bi mogli da realizuju i pored toga što se nekako uvek upire prstom na SAD, ja bih rekao da to nije najispravniji pristup. Čini mi se da mnogo više i imam razloga zašto to tvrdim, mnogo više pomoći daje Turska, a onda potom i Velika Britanija, a ne bih ni Nemačku izostavio“.

Radulović smatra da Turska prednjači u „pomoći KBS“ , između ostalog po pitanju oklopnih vozila, lakih taktičkih vozila, pa čak i nekih ubojnih sredstava, sistema poput minobacača kalibra 120 mm.

„Konkretno mislim na saradnju između dve turske kompanije BNC i ASAS sa Kosovom. Iz te perspektive zašto se to ne spočitava Prištini iskren da budem ni meni to nije jasno. Priština sve što radi i što je radila u proteklom periodu nije nailazilo na, ako govorimo o evropskim zemljama, velike i strašne osude. Setićete se kada su bili određeni incidenti i situacije koe su pretile da esklairaju, pokrenuti od strane Prištine, da su stizali komentari pre svega iz EU ili konkretnije iz Kvinte da treba pozvati obe strane na uzdržanost i ako mi sa tim nismo imali ništa“. S druge strane zašto izuzimam SAD? Zato što mi se čini da su oni sa te strane nekog ko pruža podršku kosovskoj nezavinosti ipak u određenim trenucima znali i te kako da povuku određene poteze prema Prištini koji nisu ostali samo na rečima. Ne zaboravite stopiranje, odnosno blokiranje određenih sredstava pomoći KBS, odbijanja učešća u nekim aktivnostima, uskraćivanje ili neodobravanje viza nekim visokim predstavnicima Prištine i KBS posebno. Činilo se da su još neki programi bili stopirani i da Vašington pokušava na neke načine da i Prištini pokaže da ne može baš sve da radi tako kako radi“, kaže naš sagovornik.

Radulović smatra i da naoružavanje kosovskih bezbednosnih snaga i težnja formiranja vojske Kosova problem za Vojsku Srbije u smislu opasnosti i straha, problem je za Srbe koji žive na teritoriji Kosova.

„Priština ni po jednom  dokumetu niti sporazumu ne bi mogla da ima svoje oružane snage ,a vidimo da su oni u tome odmakli daleko. Suštinski se neće promeniti ništa, jer ne možete porediti šta god Priština imala sa Vojskom Srbije to je daleko od poređenja. Ali da li naoružavanje KBS menja situaciju na terenu, menja, jer nije isto kada imate određene snage bezbednosti kao ranije Kosovski zaštitni korpus ili kako god i već sada kada imate neke minobacače, sredstva za protivoklopnu borbu i kada potencijalno imate i lake prenosne sisteme protivvazdušne odbrane za dejstva po avionima u niskom letu ili helikopterima na primer. To već sada menja stvari na terenu, ali nije od nekog suštinskog straha koji bi trebalo da zabrine nekoga u Beogradu“

Radulović o podseća i da se u poslednje vreme sve glasnije zagovara velika Albanija i Aljbin Kurti je apslolutno jedna od perjanica te ideologije.

„Nisam primetio da se mnogo diže bura oko toga. Vrlo često smo mi ti koji iniciramo i kažemo vidite šta se dešava u Severnoj Makedoniji, Grčkoj. Zašto Priština ne dobija packe za sve to pitanje je za neke druge. Na nama je da vidimo šta, kuda i kako ćemo mi i da pazimo na Srbe koji žive na teritoriji KiM. Vidimo da svaki zamrznuti konflikt najmanja neuralgična tačka ili područje u svetu trenutno je zapravo jako blizu toga da esklaira u sukob širih razmera. kada dođe do takvih lomova na globalnom nivou onda se to odražava ne samo na regionalnom već i na lokalnom nivou“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter