Izvor: TELEGRAF
19.10.2023 u 10:11
0

AMABASADA FRANCUKE OBJAŠNJAVA: Makron nije zatražio uvođenje viza Kosovu

Ambasada Francuske na Kosovu razjasnila je izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona u vezi sa liberalizacijom viza za Kosovo i istakla da francuski predsednik nije zatražio uvođenje viza Kosovu.

KURTI I DALJE MASNO LAŽE I NAJAVLJUJE PRITISKE: „Srbija svojim postupcima nastavlja da vojno preti Kosovu“

U odgovoru medijima, francuska ambasada na Kosovu saopštila je da je akcenat Makronove izjave u Tirani više bio na traženju odgovornosti od strane srpskog predsednika Aleksandra Vučića za napad 24. septembra u Banjskoj.

„Tokom konferencije za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom, predsednik Francuske Emanuel Makron je istakao potrebu da obe strane pokažu duh odgovornosti. On je jasno podvukao svoja očekivanja od predsednika Srbije Vučića: da najodlučnije osudi akte od 24. septembra i pomogne da se uspostavi mir na granici“, kaže se u odgovoru ambasade.

Dodaje se da Francuska zahteva da napad 24. septembra bude potpuno rasvetljen i da se njegovi počinioci privedu pravdi.

Prema odgovoru francuske ambasade, Makron je zatražio od Kosova da se obaveže na ponavljanje izbora u severnim opštinama.

„Zamolio je obe strane da se obavežu na reorganizaciju izbora na severu Kosova, uz učešće Srba i njihov povratak u kosovske institucije“, dodaje se u odgovoru.

Francuska ambasada dalje kaže da Makron nije pominjao ukidanje viza.

„Pozvao je na duh odgovornosti srpskog predsednika Vučića, a ista očekivanja imao je i od predsednika i premijera Kosova. Upravo u tom kontekstu, pomenuo je i pitanje vizne liberalizacije, što je bio gest dobre vere, ali koji u ovom periodu nije bio recipročan. Stoga očekuje od kosovskih vlasti, kao i od srpskih vlasti, da poštuju svoju reč i ponovo se obavežu da idu napred u narednim nedeljama“, nastavlja se u odgovoru francuske ambasade medijima.

Francuski predsednik je na konferenciji za novinare u Tirani, zajedno sa premijerom Albanije Edijem Ramom kazao da je napravljen gest poverenja po pitanju viza.

„Što se Francuske tiče, one (vize) su uklonjene jer poštujemo našu reč. Danas se reč ne drži. Očekujem stvarnu posvećenost ove dve vlasti (Kosova i Srbije) da se krene napred u narednim nedeljama. To je sam uslov za mir u celom regionu“, izjavio je Makron.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter