Izvor: Tanjug
10.10.2023 u 19:02
0

EPARHIJA RAŠKO PRIZRENSKA: SPC ne treba da bude poligon ikome za organizovanje političkih skupova

Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne treba da bude poligon bilo kojoj organizaciji i pokretima za organizovanje političkih skupova, niti želi da bude uvučena u međustranačke obračune, saopštila je danas Eparhija raško-prizrenska povodom izjava Srpskog nacionalnog veća

zajedno smo sa narodom proživljavali sva stradanja, radili na obnovi naših svetinja i svakodnevno dočekujemo poklonike iz svih krajeva, a na svim bogosluženjima pozivamo narod da opstane na svojim ognjištima i pored svih teškoća, navodi se u saopštenju.

To je primarna aktivnost naše Crkve i apsurdno je očekivati da SPC, koja radi na očuvanju jedinstva našeg naroda oko duhovne tradicije koja nas je vekovima sačuvala, treba da bude angažovana na strani pojedinih političkih oragnizacija, dodaje Eparhija.

Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković najavio je danas da će Sabor Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije biti održan u Beogradu, pošto organizatori tog skupa nisu uspeli da dobiju nijednu salu za održavnje skupa na Kosovu, ni od Srpske pravoslavne crkve, ni od lidera Srba.

U saopštenju Eparhije se dodaje da „ako neko ovih godina posle rata na Kosovu i Metohiji nije ćutao, to je SPC“.

Eparhija je ukazala da su tvrdnje da SPC na Kosovu i Metohiji „navodno ćuti, nemo posmatra egzodus i tragediju srpskog naroda ili služi interesima bilo koje političke partije“ krajnje zlonamerne klevete.

Te klevete, nažalost, dolaze od onih koji se sami retko kada pojavljuju na crkvenim bogosluženjima, ili od onih koji su svoje porodice sklonili sa Kosova i Metohije i samo se povremeno ovde pojavljuju kao navodno jedini zaštitnici naroda, navodi Eparhija raško-prizrenska.

Ne želimo da budemo uvučeni u međupolitičke obračune i stvaranje podela među našim narodom, niti smo spremni da dozvolimo da se ugled Crkve i naše svetinje koriste za političke svrhe. Otuda organizovanje bilo kakvih političkih skupova bilo koje organizacije ili partije u našim svetinjama nije prihvatljivo i o tome smo već ranije obavestili SNV pisanim putem, zaključuje se u saopštenju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter