Izvor: Kosovo Online
10.10.2023 u 18:38
0

DAČIĆ JASAN- DIPLOMATIJA JEDINI PUT: Za izraelsko-palestinski sukob potrebno političko rešenje, i Srbi na Kosovu bili žrtve terorizma

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da međunarodna zajednica treba da pronađe političko rešenje kada je reč o odnosima Izraela i Palestine, podsećajući da su i Srbi bili žrtve terorizma na Kosovu

Ministar Dačić, koji je učestvovao na međunarodnoj naučnoj konferenciji „Srpsko-izraelski odnosi iz ugla odbrane i bezbednosti“, rekao je da je napad Hamasa na Izrael, bez obzira na postojanje različitih stavova Izraela i Palestine, nedopustiv i za krajnju osudu.

PRITISCI SE NASTAVLJAJU: Dolazak uticajnih diplomata u Beograd do kraja oktobra, SA NOVIM PRITISCIMA ZA SRBIJU

„Pozivamo celu međunarodnu zajednicu da se pronađe političko rešenje za te probleme jer bi jedino ono moglo da bude dugoročno. Nažalost ovo nije nova situacija, ona traje već više decenija“, rekao je Dačić.

Kada je reč o situaciji na severu Kosova i uticaju svetskih kriza na dešavanja na severu, Dačić kaže da mnogi iz međunarodne zajednice nisu verovali rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je mesecima upozoravao da je glavni problem na Kosova rukovodstvo premijera Kosova Aljbina Kurtija.

„Njegovo rukovodstvo odbija da sprovede mirovne planove, odbija da sprovede formiranje Zajednice srpskih opština, što rezultira time da je smenio srpskog komandira policije, da nema Srba među policijom, kao i da dolazi do upada, gde je albanska policija 62 puta upadala na sever KiM što je protivno dogovoru sa NATO-om“, rekao je Dačić.

Dodao je da je uloga Srbije u ovom trenutku da bude dosledna u zalaganju za dogovore, pregovore kao i da pozove na prekid nasilja nad Srbima na Kosovu, dok je uloga međunarodne zajednice da konačno izvrši pritisak da se formira ZSO, što je, prema oceni Dačića, ključno za položaj srpskog naroda na tim prostorima.

Prema rečima Dačića, Kurti sve radi kako bi zakomplikovao situaciju na severu Kosova sa ciljem da se Srbi proteraju ili da se sami isele sa svojih ognjišta.

„Posle svih ovih meseci mislim da je svima jasno šta je glavni problem, a da li će međunarodna zajednica imati dovoljno snage i želje da ukaže na to gde je problem i da izvrši pritisak na Kurtija, videćemo u narednom periodu jer je on njihov projekat i tzv. kosovska nezavisnost je njihov projekat svih ovih godina i decenija, te će učiniti sve da mu progledaju kroz prste za sve što on čini“, rekao je Dačić.

Kada je reč o situaciji u Izraelu, Dačić je naglasio da je Srbija preduzela sve mere da srpski državljani koji žele da se evakuišu to mogu da urade.

„Srbija je istoga dana osudila terorističke napade Hamasa na Izrael i saoseća sa narodom Izraela“, rekao je Dačić.

Pozvao je na pronalaženje rešenja političkim sredstvima kako bi se izbegle dodatne žrtve.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter