Izvor: Kurir
10.10.2023 u 17:29
1

PRITISCI SE NASTAVLJAJU: Dolazak uticajnih diplomata u Beograd do kraja oktobra, SA NOVIM PRITISCIMA ZA SRBIJU

Politički vreo oktobar dobiće dodatno na usijanju jer u Beograd na razgovore s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dolazi velika petorka – izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, izaslanici predsednika SAD, Francuske i Nemačke i emisar premijerke Italije.

PETER STANO PONOVIO: Srbija dobro zna šta se od nje očekuje i šta treba da uradi

. Očekuje se da do kraja meseca politički specijalci najuticajnijih država zaduženi za Zapadni Balkan i kosovsko pitanje isporuče novu tranšu pritisaka na Srbiju. Ovo će biti drugi ovogodišnji nastup Kvinte u ovom formatu, a Priština je period od 20. januara, kad je velika petorka prvi put došla u Beograd sa ultimatumom, iskoristila da konsoliduje nasilno osvajanje i etničko čišćenje na severu KiM, uz prećutnu saglasnost ili čak otvoreno ohrabrivanje Kvinte.

Priština nagrađena Naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Aleksandar Mitić r kaže da će takozvana petorka u Beograd najverovatnije doneti „jovanjdanski ultimatum 2“.

o će biti nova verzija paketa ucena Srbiji da prihvati primenu pogubnog francusko-nemačkog plana i pratećih ohridskih aneksa. Ultimatum od 20. januara o mogućim merama protiv Srbije ukoliko ne prihvati primenu ovog sporazuma, kojim se Srbija odriče Kosova i Metohije, sada će, u kontekstu nedavnih događaja, biti pojačan. Kurti je iskoristio period od prvog ovogodišnjeg zapadnog ultimatuma Srbiji da konsoliduje nasilno osvajanje i etničko čišćenje na severu KiM, uz prećutnu saglasnost, a katkad i otvoreno ohrabrivanje članica Kvinte.

Sankcije Rusiji

Slična očekivanja ima i analitičar Ivan Miletić, koji za Kurir napominje da je Srbija iz lagodne pozicije prešla u defanzivu, i to ne svojom krivicom.

– Pregovori stoje i oni dolaze da pomere stvari s mrtve tačke i da se eventualno definišu neki novi termini i rešenja. Već definisani termini su odavno probijeni i nikakva rešenja nisu sprovedena, prvenstveno zbog Aljbina Kurtija i njegovog odbijanja svega. Naši ekstremisti koji su samoinicijativno uradili to u Banjskoj doveli su Srbiju u poziciju da se brani, a bili smo u vrlo lagodnoj poziciji, čak smo na svoju stranu pridobili i predstavnike SAD. Ovo je najbolji primer zašto su štetne takve samoinicijativne akcije nekih pojedinaca koji misle da su pametniji od države.

Govoreći o sankcijama protiv Rusije, naš sagovornik kaže da je to od početka na stolu.

– Kako vreme prolazi, vidi se da Srbija ima sve manje i manje ekonomskih odnosa s Rusijom zbog opštih kretanja, uključujući i nedavnu izjavu, pre svih dešavanja u Banjskoj, da će se Srbija priključiti evropskom sistemu za nabavku gasa. A to je dobro, jer imamo sve manje zavisnosti od Rusije i ostaje samo deklarativna politička potreba da se uvedu sankcije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “PRITISCI SE NASTAVLJAJU: Dolazak uticajnih diplomata u Beograd do kraja oktobra, SA NOVIM PRITISCIMA ZA SRBIJU”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter