Izvor: Kosovo - online
09.05.2024 u 13:30
0

STEFANOVIĆ: KINA NAM PRUŽA POTPUNU PODRŠKU KADA JE REČ O KOSOVU I METOHIJI

Ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović kaže da je tokom "istorijske posete" kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu sveobuhvatno strateško partnerstvo Srbije i Kine produbljeno i podignuto na najviši nivo odnosa dve zemlje koji podrazumevaju punu podršku po pitanjima od suštinskog nacionalnog interesa za obe zemlje.

Stefanović za Kosovo onlajn kaže da je poseta predsednika Si Đinpinga Srbiji zaista poseta od istorijskog značaja za Srbiju i podseća da je to druga poseta nakon 2016. godine, a prva poseta kineskog predsednika u poslednjih pet godina zemljama Evrope nakon pandemije Kovida.

Navodi da je poseta označila kontinuitet prijateljstva dve zemlje kojima doprinosi prijateljski odnos dva predsednika – Si Đinpinga i Aleksandra Vučića, ali i kontinuitet intenzivnog dijaloga na političkom nivou.

U tom smislu, podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošlog oktobra učestvovao na Forumu Pojas i Put u Pekingu.

„Tokom razgovora potvrđena je izuzetna politička saradnja između dve zemlje koja predstavlja osnov za unapređenje svih odnosa u svim oblastima. Tokom posete potpisana je i zajednička izjava kojom su odnosi dodatno unapređeni, odnosno sveobuhvatno strateško partnerstvo koje je uspostavljeno 2016. godine sada je produbljeno i podignuto uz uspostavljanje zajednice Srbije i Kine za zajedničku budućnost u novoj eri“, kazala je.

Pojašnjava da je reč o najvišem nivou odnosa između dve zemlje i dodaje da to uspostavljanje zajednice predstavlja uspostavljanje takvog tipa odnosa Kine prvi put sa jednom zemljom u Evropi.

KINESKI NAROD ODUVEK GAJI POSEBNU VEZU SA SRBIJOM: Si Đinping otkrio zašto voli Srbiju

„Reč je o punoj podršci u pitanjima od suštinskog nacionalnog interesa za obe zemlje. Mi možemo da se pohvalimo, sve ovo vreme da nam Kina pruža podršku kada je reč o pitanju Kosova i Metohije, a i Srbija pruža punu podršku principu jedne Kine“, navodi.

Ambasadorka Stefanović ističe da su poruke koje su poslate tokom posete kineskog predsednika Beogradu izuzetno snažne.

Navodi da su tokom razgovora razmenjena mišljenja o stanju i perspektivi bilateralnih odnosa, kao i da je izražena obostrana spremnost za dalje jačanje saradnje u svim oblastima.

Kako ukazuje, o tome svedoči i potpisivanje ukupno 29 sporazuma, uključujući i zajedničku izjavu, koje pokrivaju sve oblasti međusobne saradnje – od ekonomije, pravosuđa, nauke, prosvete, kulture i drugih oblasti.

„Fokus je bio na ekonomskoj saradnji koja posebno u poslednjih 10 godina beleži izuzetan razvoj, Srbija je zemlja sa najvećim brojem projekata sa Kinom, posebno u oblasti infrastrukture i saobraćaja. Sada smo tu saradnju dodatno ojačali razgovorima i planovima za nove pojekte u novim oblastima te se tako očekuju i novi projekti u oblasti inovacija i visoke tehnologije“, navodi ambasadorka.

Značajan zamajac ekonomskoj saradnji, kako dodaje, daće Sporazum o slobodnoj trgovini koji će stupiti na snagu 1. jula, a koji je potpisan u oktobru prošle godine u Pekingu i za koji se očekuje da će uticati značajno na pojačanje srpskog izvoza u Kinu, ali i smanjenje deficita sa kojim se suočava ne samo Srbija u trgovinskoj saradnji sa Kinom, nego i gotovo sve druge zemlje sveta.

U tom smislu, kaže Stefanović, posebno je značajno odobravanje izvoza srpskih poljoprivrednih proizvoda u Kinu.

Precizira da su ovoga puta potpisani protokoli o izvozu borovnice, suvih šljiva i, što je za Srbiju vrlo značajno, ukinuta je zabrana na izvoz piletine u Kinu.

Na pitanje koliko Srbiji na međunarodnoj sceni znači podrška Kine po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ali i po drugim pitanjima u Ujedinjenim nacijama, ambasadorka Stefanović kaže da je od izuzetnog značaja.

„Od izuzetnog je značaja jer je reč o zemlji koja je jedna od glavnih sila na globalnom planu, stalna članica Saveta bezbednosti UN i zemlja koja je sada, posebno poslednjih godina poznata po velikom broju inicijativa koje su pokrenute, a koje za cilj imaju jačanje globalnog upravljanja i saradnje na međunarodnom planu. Kina se, kao i Srbija, zalaže za multilateralizam i za jačanje uloge malih zemalja tako da kineska podrška ne samo Srbiji, već velikom broju malih zemalja od suštinskog je značaja – da se njihov glas, upravo u UN bolje čuje“, navela je Stefanović.

Što se tiče kineskih inicijativa, Stefanović izdvaja inicijativu Pojas i Put koja je od inicijative prvenstveno ekonomskog karaktera izrasla u jednu sveobuhvatnu inicijativu, a u kojoj Srbija učestvuje od 2013. godine, odnosno od njenog iniciranja.

Stefanović ukazuje da je upravo ta inicijativa donela velike benefite Srbiji upravo u oblasti ekonomske saradnje i investicija jer je Kina u poslednje tri godine najveći investitor u Srbiji, odnosno najveći priliv direktnih stranih investicija je došao upravo iz Kine.

Dodaje da su i kineske kompanije koje su investitori u Srbiji, poslednjih godina najveći izvoznici iz Srbije.

„Sa tim investicijama očuvan je veliki broj radnih mesta što mislim da dovoljno govori o uticaju na ekonomski razvoj zemlje. Pored inicijative Pojas i Put poslednjih godina je predsednik Si Đinping inicirao i inicijativu za globalni razvoj, za globalnu bezbednost i civilizaciju i sve te inicijative upravo doprinose razvoju saradnje na multilateralnom planu i boljem povezivanju zemalja“, navodi.

Govoreći o izveštavanju kineskih medija o poseti Si Đinpinga Srbiji, ambasadorka kaže da su poklonili veliku pažnju poseti i odnosima i to na afirmativni način.

Pažnja medija, kako dodaje, bila je ne samo tokom same posete, već i u danima koji su prethodili poseti.

„Objavljena je čak i poruka predsednika Sija radnicima u smederevskoj Železari, bili su brojni intervjui i naših zvaničnika, među kojima su izuzetnu popularnost imali intervjui predsednika Aleksandra Vučića čiji je poslednji intervju, po poslednjim podacima od pre nekoliko dana, pogledalo više od 300 miliona ljudi tako da zaista je velika pažnja posvećena samoj poseti i odnosima Srbije i Kine u vrlo afirmativnom tonu“, kaže Stefanović.

Tokom posete, kako dodaje, ne samo u zvaničnim kineskim medijima, već i na društvenim mrežama, to je bila jedna od glavnih vesti.

Ambasadorka Stefanović navodi da o medijskoj saradnji koja je izuzetno značajna svedoči i to da je kineska medijska grupa koja predstavlja zajednicu medijski najznačajnijih kineksih novinskih agencija i drugih medijskih grupa, potpisala veliki broj sporazuma kako sa Ministarstvom informisanja, tako i sa ostalim institucijama u Srbiji.

To samo svedoči, kako navodi ambasadorka, o daljem intenziviranju saradnje i u toj oblasti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter