Izvor: Tanjug
10.10.2023 u 16:54
0

SRBIJA ĆE U NAREDNIM DANIMA IZAĆI SA ZAKLJUČCIMA: Miloš Vučević -“ U doboj meri razočarani reakcijom Kfora“

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da nije dobro to što mnogi žure sa zaključcima šta se dogodilo u Banjskoj i naglasio da u narednim danima sledi utvrđivanje relevantnih činjenica vezano za te događaje, a na osnovu posebnog pristupa i metoda. Vučević je  naglasio da je Srbija u doboj meri razočarana reakcijom Kfora. Kfor je, kako je dodao, taj koji je prvi trebalo da reaguje i spreči krvoproliće, pa zatim Euleks.

ANA BRNABIĆ O IZBORIMA: Opozicija se sprema za neuspeh na izborima koje je sama zahtevala

„Ne želimo da se Kfor postavi na nivo posmatrača sa brda, Kfor je morao da zaustavi dalje puškaranje i pucanje, imaju nedaleko bazu, mogli su da reaguju, a ne da gledaju sa strane i dozvole da dobro raspoređeni albanski policajci nastave lov na Srbe“, naveo je Vučević i naglasio da je komunikacija sa Kforom na elementarnom tehničkom nivou. Neverovatno je, dodaje on, da reakcija Kfora nije bila jača.

Kaže da nije pitanje da li verujemo ili ne verujemo da će Kfor zaštiti Srbe, već da smo uslovljeni da komuniciramo sa Kforom koga vidimo kao jedinu legitimnu silu na KiM. Komunikacija je, kako je dodao, na najnižem tehničkom nivou, ali da saradnja ne može da se prekine jer bi to bilo loše za Srbe i Srbiju. Na pitanje gde smo tri dana kasnije i šta znamo šta se desilo, Vučević kaže da znamo da ima mrtvih, ubijenih i uhapšenih.

„Vidim da mnogi u Srbiji srljaju sa zaključcima kako i do čega je došlo u nedelju u Banjskoj. Moram da podsetim da od 1999. Srbija nema faktičku vlast na Kosovu i Metohiji i time je za nas i naše organe daleko teže da prikupe sve činjenice“, kazao je Vučević i dodao da ovo nije trenutak u kojem bilo ko treba da se takmiči u davanju medijski atraktivnih izjava.

Prema njegovim rečima, ovo je trenutak kada treba da se čuvaju životi Srba na KiM i Srbija. Prema njegovim rečima scenario koji smo videli od nedelje pa sve do jučerašnjih sastanaka vodio je u pravcu da je Srbija pokretač ili sponzor terorističkih akata, da su Srbi na KiM kriminalnci i teroristi. Kako je rekao videli smo i da se sprema scenario iz devedesetih, u kojem je Srbiji opet namenjena uloga loših momaka, kao i da ga najviše brine pozicija Srba na Kosovu i Metohiji, posebno onih na severu.

„Kurtijev režim je proglasio čitav sever zonom antiterorističke akcije, što im je omogućilo da mimo svih pravila i procedura rade to što rade. Nije samo pitanje progon, pucanje, upucavanje, bukvalno ustreljavanje Srba, nego i upadanje po kućama, malteretiranje, masovna hapšenja i nastavak svega onoga što se već mesecima sprovodi nad Srbima“, naveo Vučević. Dodaje da je ono što se posle toga dešavalo užas. „Srbi su bili proganjani i lovljeni kao zveri po šumama oko Banjske.

Vidite da je to neko dobro pripremamo, kada vidite snimke koje objavljuju sukcesivno“, rekao je ministar. Kako kaže, ključno pitanje je ko je dozvolio da kosovska policija sa juga dođe na sever KiM, suprotno Briselskom sporazumu.

„Neko je to dozvolio. Neko dozvoljava Aljbinu Kurtiju da gradi baze za specijalne policijske snage, da pojačava prisustvo, da ulaze teško naoružano policajci sa specijalnim vozilima. Neko je dozvolio da se pravi mimikrija od izbora i da neko postane gradonačelnik sa dva ili tri odsto glasova, neko je dozvolio da se smeni šef regionalnog centra policije sever, neko je dozvolio da nema sankcija za kršenje Briselskog sporazuma“, rekao je Vučević i ocenio da je sve to neko dorbo pripremio. Podsetio je da je Beograd osudio ubistvo albanskog policajca.

„Mi ne želimo nikave sukobe i razumemo bol svačije porodice i svakog naroda“, rekao je ministar. Naglasio je da on kada govori o dešavanjimau Banjskoj govori o uzrocima, a da je jedan od njih to što se Briselski sporazum ne poštuje, što ZSO nije formirana. Ponovio je da je državni vrh upozoravao međunarodnu zajednicu kako se ponaša premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, da Srbi ne mogu da izdrže taj pritisak, a da je rekcija bila blaga. Na pitanje koliko to što se desilo narušava dijalog i poziciju Srbije koja je bila nikad bolja, podseća da je snaga naših argumenata prilično jasna.

„A da li je danas situacija složenija, svako jeste, ne tako mali broj poltičara iz međunarodne zajednice krenuo je sa narativom da je Srbija porkovitelj terorizma, da nas treba bombardovati, izvadili su sva ta scenarija i užbenike iz devedesetih. Zbog toga je uloga Srbije i predsednika daleko složenija“, rekao je Vučević i apelovao na građane da razumeju poziciju Srbije i naglasio da je ovo vreme u kojem moramo da sačuvamo državu i saosećamo sa porodicama stradalih.

Na pitanje koliko je teško zaštiti Srbe i koliko se može dopreti do njih i koliko osećaju sigurnost iz Beograda, ministar podseća da je mesecima zabranjen uvoz hrane i lekova na KiM, da se konstantno pretresaju vozila hitne pomoći, manastiri su tretirani kao terorističke ćelije. Ministar je rekao da veruje da Srbi i na Kosovu i Metohiju veruju svojoj državi, a njihova država je Srbija.

„Verujem da imamo snage da sačuvamo mir, jer je to naš nacionalni interes. Verujem da ćemo sačuvati Srbe na Kosovu i Metohiji. Mnogo smo Srba izgubili u istoriji za slobodu Kosova i Metohije i za slobodu Srbije.

Ovo su nove žrtve u tom nizu junaka ili stradalnika, kako god ih ko doživljava za slobodu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, rekao je ministar. Naglasio je da su vrlo teška vremena pred nama. „Zato je potrebno da maksimalno budemo smireni, ne slabi i kukavni nego racionalni i da dobro znamo šta radimo, da sačuvamo državu i da sačuvamo narod na Kosovu i Metohiji“, naveo je Vučević. (

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter