Izvor: Happy BSC
01.12.2022 u 22:00
0

„Glavna ruska ofanziva dolazi oko pravoslavnog Božića, uz konstantne udare koji će se nastaviti“ u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisiji “AKTUELNOSTI” na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 281. dan rata u Ukrajini.

U toku su žestoke borbe u ukrajinskom gradu Bahmutu, ili Artjomovsku (kako ga nazivaju Rusi).

Izjavu generala Konošenka i globalnu političku situaciju komentarisaće naši gosti: Prof. dr Bojan Dimitrijević – ekonomista, Aleksandar Pavić – politikolog i Prof. dr Srđan Perišić.

Ukrajinska vojska je pred napuštanjem Bahmuta koji je strateški važan grad, nije se to očekivalo bar ne u ovom delu godine da ukrajinska vojska napušta tako važan grad.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– To je onaj deo koji je osam godina NATO čvrsto sa svojim instruktorima i svojim oficirima izgrađivao, fortifikacijski odbrambeno, snage i sredstva, osam godina je kijevski režim gradio osnovicu za odbranu i za napad na Donjecku i Lugansku republiku. Rusija je pre dva meseca ušla u Bahmut i vodile su se borbe, i povukli su se posle 10,15 dana, nisu mogli dalje da probiju. I onda je general Surovikin, ovih dana, promenio logiku. Promenio je manevrisanje ruskih jedinica, tako što je Bahmut okružio. Ušli su Rusi u manja sela oko tog grada i prekinuli komunikacije – rekao je Perišić, pa nastavio:

– Ove borbe koje se sada vode donose rezultat jer 30.000 vojnika i NATO snaga, i kijevskog režima se nalazi u Bahmutu i velika je verovatnoća da uđu u kotao, tj. u okruženje. Vesli Klark, američki general, je izjavio ako Bahmut padne u ruske ruke to će biti najveći poraz kijevskog režima i NATO, nego kad je pao Marijupolj. To su gradovi koji imaju preko 100.000 stanovnika. Otvara se pravac ruske vojske prema tim gradovima, da li će oni ići prema tim gradovima to niko ne zna. NATO je povukao snage sa Hersona i Zaporoškog pravca i jedan deo u Donjecku, međutim Rusi su gađali železničke čvorove, u Krivi Rog, u Dnjepopetrovsku i u Zaporožju. Pre će biti da će se oni izvlačiti da ne bi došli u poziciju da budu okruženi.

– Ono što se najavljuje već mesec i po, dva dana, bivaju ubačene u borbu novomobilisane ruske snage. Rusi dobiju premoć na mnogim mestima na frontu gde pre nisu imali, a nisu još svi prošli obuku. Šojgu je rekao da su sad prošli obuku od dva meseca i tek se sad raspoređuju tih 300.000 vojnika. Rusi će sad imati 560.000 vojnika da dejstvuju u Ukrajini, Daglas MekGregor je izneo taj podatak. To su vrlo dobro opremljene jedinice za razliku od ukrajinskih. Ukrajinci strašno ginu. I ono što je Ursula fon der Lajen rekla je podcenjivanje, ali je bilo dovoljno da izazove alarm, ona je rekla da je poginulo 100.000, što bi značilo sa ranjenima bar 400.000 – rekao je Pavić i dodao:

– Skot Riter je izneo podatak koji nisam čuo do sada da se 300.000 ukrajinskih vojnika vode kao nestali. Oni su doživeli svoj zenit. Sada se govori da oni preko radio veza, kada upadaju u ukrajinske komunikacije, da skoro više ne čuju ukrajinski jezik, najviše čuju poljski, francuski i engleski. Ukrajinska vojska, nije ni čudo što se polako povlače, sve manje ukrajinaca tu ratuje, a neće plaćenik tako žestoko da se bori kao Ukrajinac. Oni polako pucaju u svim frontovima. Rusiji je bio cilj da demilitarizuje Ukrajinu, oni polako demilitarizuju NATO. Polako priznanje jedne po jedne države da nemaju šta da daju Ukrajini. Sve to zajedno, strahoviti gubici u ljudstvu, sve manje novog naoružanja koje stiže, logistiku im Surovikin uništava, kao rezultat toga imamo da neće biti Bahmut jedino mesto odakle će da se povlače Kad se zamrzne zemlja i budu spremni Rusi, a to će biti negde oko polovine decembra ako bude normalna zima. A to neće biti jedino mesto odakle će ukrajinska vojska da se povlači.

– Njujork tajms je još 26. novembra objavio da je još desetak zemalja NATO-a u stanju da pomaže Ukrajini i to su pored SAD, Nemačka, Francuska, Holandija… Danas je osvanula vest da je Frnacuska rekla da neće više biti u stanju da snabdeva Ukrajinu oružjem, da su te zalihe došle do faze iscrpljivanja. Drugi fakor je ljudstvo, ta cifra od 100.000 je podcenjena. Ja sam još u septembru procenjivao da je ta cifra oko 80.000. Borbena moć u Ukrajini, onih koji stvarno mogu da se bore je 800.000, možda je ta brojka i malo veća. I kad dodamo faktor zarobljenih i ranjenih to je već pola vojske koja je van stroja. I treći faktor, možda i najznačajniji, je da su Rusi poslednjih mesec dana intezivirali napade na infrastrukturu, i to energetska infrastruktura koja otežava snabdevanje. A poslednje dve nedelje napadaju železničku infrastrukturu koja kao u slučaju ovog pokušaja da se dovuku snage na ovaj Artjomovski pravac, pokazala se gotovo nemogućom misijom i po svemu sudeći najavljuju se dalje intezivni udari koji će samo otežati tu činjenicu – kazao je Dimitrijević, pa nastavio:

– Četvrti faktor je vezan za generalno stanje ukrajinske ekonomije i stanje finansija, koje sada i u kontekstu prevlasti republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa, takođe može da u izvesnoj meri oteža finansijsko snabdevanje Ukrajine. U ratu iscrpljivanja Rusija se pokazala kao zemlja koja je duže računala. Na jednoj strani imamo ukrajinsku vojsku koja je umiorna i rusku vojsku koja je pojačana, imamo zimu i neki najavljuju da glavna ruska ofanziva dolazi oko pravoslavnog Božića uz konstantne udare koji će se nastaviti na infrastrukturu i dodatnom slamanju morala stanovništva i morala vojske. Ako Artjomovsk padne, a tu je bio jedan od dva glavna klina, tu se otvara čitav prostor ka severoistoku Ukrajine, ka oslobođenju Donbasa što bi bio osnovni ratni cilj. Mislim da bi glavna bitka mogla biti u Zaporožju i da se Rusija sprema za veliku bitku. Moja prognoza je da će izmedju februara i marta Rusija da ostvari najvažnije vojne pobede u ovom ratu.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter