Izvor: Kosovo-online.com
16.11.2023 u 10:32
0

INSTITUT ZA RATNE ZLOČINE JE KURTIJEVA IZMIŠLJOTINA: Danica Marinković ocenila da ova institucija postoji bez pravnih osnova

Bivši istražni sudija iz Prištine koja je u Haškom tribunalu svedočila o slučaju Račak.

Bivši istražni sudija iz Prištine koja je u Haškom tribunalu svedočila o slučaju Račak, Danica Marinković, kaže za Kosovo onlajn da je Institut za ratne zločine u Prištini osnovan bez ikakvog pravnog osnova i isključivo sa ciljem zastrašivanja Srba koji žive na Kosovu ili planiraju da se tamo vrate.

Marinković kaže da će se tek videti da li je formiranjem ovog Instituta, premijer Kosova, Aljbin Kurti želeo da dobije poene kod svojih glasača ili će to biti produžena ruka Specijalnog suda u Hagu koji sudi pripadnicima nekadašnje OVK za zločine koje su počinili u periodu 1998 – 1999.

„Institut je izmišljena institucija, to Aljbin Kurti hoće da pokaže kako on ima vlast“, tvrdi Marinković.

Ona ocenjujući da nema pravnog osnova za njegovo osnivanje jer “”1998. godine nije bilo nikakvog rata na Kosovu”.

Navodeći da je u tom periodu dosta vremena provodila širom Kosova radeći kao istražni sudija, Marinković kaže da su  albanski teroristi preduzimali akcije, odnosno da su ubijali i činili zločine nad Srbima i Albancima koji nisu bili lojalni teroristima.

„Tada je država Srbija, preko svojih institucija funkcionisala i preduzimala sve potrebne radnje na osnovu svojih ovlašćenja da pronalazi počinioce takvih krivičnih dela, da ih procesuira. Čak je bilo i slučajeva da su donete presude koje su bile pravno okončane osuđujućim kaznama“, naglašava Marinković.

Na pitanje da li su srpski organi 1998. i 1999. godine procesuirali i Srbe koji su bili osumnjičeni za ratne zločine, Marinković odgovara potvrdno.

„Procesuirani su postupci i preduzete su sve potrebne zakonske mere za svakog izvršioca krivičnog dela bez obzira da li je bio Srbin ili Albanac, rađeno je po zakonu i u okviru ovlašćenja. Tužilaštvo i sud su radila svoj posao, a što se tiče 1999. godine, kada je krenula NATO agresija i bombardovanje, proglašeno je vanredno stanje, formirani su vojni sudovi i tužilaštva i oni su radili sve vreme dok je trajala agresija i procesuirali predmete bez obzira ko je izvršilac krivičnog dela“, pojašnjava Marinković.

Komentarišući najavu da Kosovo protiv Srbije sprema tužbu za genocid, Marinković ističe da od genocida nema ni “k”,  a da je na Kosovu sprovedeno etničko čišćenje Srba“.

„Genocid ne dolazi u obzir, niti može biti postavljeno to kao pitanje, a kamoli da se optuži Srbija za takvo krivično delo. Ovo što je sada Kurti izjavio i što je formiran taj Institut za zločine navodno počinjene za vreme rata na Kosovu i Metohiji, time hoće da zaplaše, da stvore nesigurnost kod Srba koji žive na KiM i Srba koji hoće da se vrate na KiM, na svoja ognjišta“, navela je i upozorila da bi to moglo da proizvede “hajku na Srbe” bez obzira na činjenice i bez obzira na to da li postoje dokazi za bilo kojeg Srbina da li je počinio bilo kakvo krivično delo, pa i krivično delo zločin tokom 1998. i 1999. godine.

Nekadašnji istražni sudija u Prištini kaže da se ta “hajka na Srbe” već dešava jer se mesecima unazad Srbi hapse i optužuju, kako tvrdi, bez ikakvog zakonskog osnova ili dokaza.

Kao ključan dokaz navodi podatak da se hapse Srbi koji su do novembra prošle godine radili u kosovskim institucijama.

„Po 20 godina su radili bez ikakvog problema i kada su napustili te institucije, onda kreće hajka na Srbe i da izmišljaju da su počinili navodne ratne zločine“, ističe.

Komentarišući najavljena suđenja u odsustvu, Marinković kaže da krivično zakonodavstvo predviđa tu mogućnost, ali da nije upoznata na koji način je to pravno rešeno na Kosovu.

Marinković kaže da je za takve postupke prethodno potrebno da se ispune određeni zakonski uslovi: da je poznat počinilac, da je nedostupan državnim organima, da mu se ne zna prebivalište, da nije uredno primio sudski poziv…

„Tek onda se ide na raspisivanje poternice, donošenje rešenja o sprovođenu istrage, donošenje rešenja da mu se sudi u odsustvu i tek onda se takva lica procesuiraju „, kaže Marinković.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter