Izvor:
11.04.2017 u 19:49
0

Jelena Milić za Happytv.rs: POSLE PRIJEMA CRNE GORE U NATO, RUSIJA ĆE ŽESTOKO DA PRITISNE SRBIJU!

Ekskluzivno za HappyTv Jelena Milić direktor Centra za evroatlantske studije, rekla je da uopšte nije iznenađena odlukom predsednika SAD Donalda Trampa, da potpiše Protokol o pristupanju Crne Gore NATO.

"Malo smo se mi zaigrali u Srbiji sa tim procenama, da je Tramp "najveći Srbin", kao što se i sada poigravamo pričom da će Francuska, posle izbora, poništitit priznanje Kosova. Ipak su to zemlje u kojima postoje institucije čije tekovine se ne ruše tek tako, pogotovo za manje bitne stvari, kao što je članstvo Crne gore u NATO. Da je reč o nekim ozbiljnijim pitanjima, kao što su Sirija, Rusija ili Severna Koreja, pa da vidite na primer neslaganje između Hejli i Tilersona", objašnjava Milić.

"Za ovakve stvari nisam bila iznenađena, pogotovo što pratim ono što e dešavalo oko izbornog dana u Crnoj Gori, nego su još strašnija sva ona otkrića, kroz priznanja zaštićenih svedoka i optuženih, koji su priznali krivicu a o kojima se kod nas jako malo zna", navela je ona i dodala da su, prema njenom mišljenju, ruske službe umešane u prethodna dešavanja u Crnoj Gori, koja se mogu kvalifikovati i kao teroristička.

Ne može pobeda jednog čoveka (Trampa) da uništi spoljnu politiku jedne veliki sile kao što su SAD.

Prema njenim rečima, Crna Gora je ispunila sve svoje obaveze, ozbiljne zemlje su proveravale šta se dešavalo u toj državi u proteklom periodu i odlučile da su ostvarili uslov za prijem.

"Rusija nikada nije ni imala Crnu Goru, oni šire preko "Sputnjika" narativ i dovode upitanje i nezavisnost Crne Gore a ne nešto drugo. Ja se nažalost bojim, da ruske hibridne akcije na Balkanu neće posustati sa prijemom i da će oni nastaviti da "čačkaju mečku" pogotovo u Makedoniji i Srbiji, izazivajući nerede, pogtovo kada je reč o makedonskom scenariju. Ide se na sukobe, koji će eskalirati do te mere, da ćemo pozvati Ruse da nam pomognu", ističe Milić.

Ona veruje da su makedonski i srpski scenario slični, jer u obe zemlje neko vreme nisu formirane vlade, i to ruska strana može da iskoristi u svoju korist.

"Demokratizacija Balkana se ne dovodi u pitanje, a suština je da Amerikanci artikulišu svoje interese, koji podrazumevaju saradnju sa kakvim, takvim nereformisanim bezbednosnim srpskim službama, u cilju sprečavanja prodora islamista, jer je ta paranoja veoma velika kod Trampa. Za to su spremni da progledaju kroz prste za neke druge stvari i da izmisle te bezbednosne programe", zaključila je direktorka Centra za evroatlantske studije.

HappyTv
Foto: Twitter/jelenamilic, Wikimedia, Printscreen/Ministarstvo odbrane Crne Gore

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter